Pekelder raad weigert hardop mee te denken over zeven ton aan bezuinigingen

Het leek zo veelbelovend. Een speciale avond in Pekela waarin politieke partijen sparren over eventuele bezuinigingen. De gemeente moet namelijk jaarlijks zo’n 700.000 euro besparen. Maar elke partij, op GroenLinks na, weigert daar hardop over mee te denken.

Saillant detail: de speciale vergadering van dinsdagavond is een idee geweest van de partijen zelf. Het doel: meer invloed hebben op de bezuinigingen. Des te gekker is het dat slechts één partij de moeite neemt om daarover mee te denken.

Burgemeester Jaap Kuin is na de vergadering dan ook reëel: ‘Volgens mij kunnen alle partijen wel concluderen dat dit experiment mislukt is.’

Bezuinigingen

Pekela moet jaarlijks zo’n 700.000 euro bezuinigen. Daarnaast geeft de gemeente ook zo’n 1,4 miljoen euro te veel uit in het sociaal domein, maar hoopt dat Den Haag dat gat (grotendeels) gaat dichten.

En dus ligt de focus dinsdagavond op 700.000 euro. Wat gaan de Pekelders merken van de bezuinigingen die in het verschiet liggen? Niemand die daar na dinsdagavond ook maar iets wijzer over is geworden.

'Hell of a job'

De SP is de grootste partij maar ‘wil niet met een lijstje komen, omdat dat aanleiding is tot maatschappelijke discussie’. Samen voor Pekela, de op één na grootste partij, geeft ook aan niet met bezuinigingsvoorstellen te komen. Ook de PVV (‘Het is een hell of a job’) en CDA (‘Niemand mag de dupe worden’) houden de kaarten tegen de borst.

De enige partij die de moeite neemt om met voorstellen te komen is één zetel partij GroenLinks. Voorvrouw Elly Knevelman somde wat ideeën op, maar kwam ook lang niet aan de benodigde 700.000 euro. De houding van de andere partijen leidde tot gefronste wenkbrauwen bij Knevelman. Zij vroeg zich dan ook hardop af wat de zin van de vergadering van dinsdagavond was.

‘Die opmerking snijdt hout’, liet voorzitter Pim Siegers (SP) weten. ‘We zouden inderdaad brainstormen over eventuele bezuinigingsvoorstellen. Je kunt je afvragen of dat experiment geslaagd is.’

Lichte irritatie

Ook burgemeester Kuin klonk licht geïrriteerd. ‘U zet ons als college als het ware met de rug tegen de muur’, merkte hij op toen ook hij realiseerde dat zes van de zeven partijen dinsdagavond niks te vertellen hadden.

Vorig jaar gebeurde iets soortgelijks. Omdat de raad met te weinig input kwam, moest het college een heel bezuinigingspakket samenstellen. Vervolgens waren de partijen kritisch omdat zij het gevoel hadden dat zij te weinig invloed hadden op de voorgestelde maatregelen. Grote kans dat het dit jaar net zo gaat.

Herkansing

Daar kan op 30 juni nog verandering in komen. Kuin: ‘Dan kunnen de partijen ons richting geven in eventuele maatregelen. Ik hoop dat ik vanavond duidelijk heb gemaakt dat wij echt hopen dat dat gebeurt. De raad wil meer invloed, 30 juni kunnen ze die invloed nemen.’

Meer over dit onderwerp:
OUDE PEKELA Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws