Kinderdagverblijf Paterswolde dicht na coronabesmetting

Kinderdagverblijf Het Kinderkabinet
Kinderdagverblijf Het Kinderkabinet © ProNews
Bij een medewerkster van kinderdagverblijf Het Kinderkabinet in Paterswolde is corona vastgesteld. De kinderopvang sluit daarom met onmiddellijke ingang voorlopig de deuren.
Het personeelslid kreeg zondag gezondheidsklachten en liet zich daarom maandag testen. Dinsdag bleek dat ze het virus onder de leden heeft. Ook twee andere personeelsleden hebben inmiddels klachten en laten zich nu testen op corona. Of zij het virus ook hebben, moet de komende 48 uur blijken.
In totaal moeten acht van de dertien medewerkers van Het Kinderkabinet in quarantaine. Zij hebben afgelopen vrijdag samengewerkt met de besmette collega en de dagen daarna met elkaar.

Mokerslag

'Dit is een mokerslag, want ik ben niet al te groot', zegt eigenaar van de kinderopvang Jet Brekhoff. 'In overleg met de oudercommissie heb ik gisteravond besloten om voorlopig dicht te gaan. We kunnen niet draaien met de vijf overgebleven collega's. Bovendien weet ik niet hoeveel mensen méér besmet zijn en wil ik geen risico lopen op eventuele extra besmettingen.'
De GGD Drenthe voert bij de besmette medewerkster een bron- en contactonderzoek uit om te zien met wie zij de afgelopen tijd contact heeft gehad. Het is vooralsnog onduidelijk hoe zij de besmetting heeft opgelopen. Volgens Brekhoff gaat het met de vrouw naar omstandigheden goed.

Kinderen uit negentig gezinnen

Door de sluiting zijn ongeveer 90 gezinnen in Eelde en Paterswolde gedupeerd. Zij zijn dinsdagavond telefonisch of woensdagochtend per mail op de hoogte gesteld. 'Ouders reageren begripvol, ze snappen onze beslissing heel goed', zegt Brekhoff. 'Sommigen reageren ook opgelucht, hoewel ze al een tijdje niet meer binnen mogen komen volgens de RIVM-richtlijnen.'
De kans dat hun kinderen een eventuele besmetting met het coronavirus overdragen, is volgens het RIVM en de GGD minimaal. 'Dat geldt zeker voor kinderen van 0 tot 4, die wij hier alleen hebben. Wij hebben geen buitenschoolse opvang', aldus Brekhoff. In een mail aan de ouders adviseert zij de gezondheid van hun kinderen wel goed in de gaten te houden.

Twee weken dicht

In principe blijft de kinderopvang aan het Jan Pelleboerplein in Paterswolde twee weken dicht, tot woensdag 1 juli. 'Maar als ik over een week merk dat zich geen nieuwe besmettingen hebben voorgedaan, overweeg ik op maandag 29 juni weer open te gaan', zegt Brekhoff.