Gemeente maakt zich zorgen om problematische jeugdgroepen

De gemeente Groningen maakt zich zorgen om groepen jongeren die op straat hangen en crimineel gedrag vertonen. De groepen zijn groot en veranderen snel, zei burgemeester Koen Schuiling woensdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie Financiën en Veiligheid.

In Stad zijn ongeveer vier groepen actief die wel veertig leden kunnen hebben. Het gaat om de wijken Paddepoel en Lewenborg en de dorpen Hoogkerk en Haren. De samenstelling van de groep wisselt snel en de jongeren vertonen divers crimineel gedrag.

'Jongetjes van dertien jaar'

Burgemeester Koen Schuiling bestrijdt dat het om kinderen uit benarde financiële situaties gaat. ‘Er is geen verband tussen inkomen en de aard van de problematiek. Er speelt meer mee.’

Volgens Schuiling gaat het om jonge pubers. ‘We treffen soms jongetjes van dertien jaar die om half twaalf ’s 'avonds nog op straat lopen. Beschaafde mensen liggen dan in bed, en kinderen al helemaal.’

Oplossing zit in maatwerk

Een oplossing voor de problemen die de jeugdgroepen veroorzaken, zoals met messen op straat lopen, geweldsdelicten en straatroven, is niet makkelijk. ‘Het is maatwerk leveren per kind’, zegt de burgemeester.

In februari van dit jaar kwam de groep in Paddepoel in opspraak. Een 14-jarige jongen toonde in het televisieprogramma ‘Danny op straat’ aan presentator Danny Ghosen een kapmes, dat hij ter bescherming bij zich zei te dragen. Zijn vijanden zouden uit een andere wijk komen.

Drillraps

De groepen jutten elkaar onderling op via zogenaamde drillraps. Dit zijn raps met teksten waarin jongeren elkaar aanvallen en uitdagen. Vorig jaar juli werden er 26 jongeren opgepakt die verdacht werden van straatroven, diefstal en mishandelingen. Zij waren tussen de 13 en 20 jaar. Tussen oktober en half november vorig jaar vonden er in het noorden van de stad Groningen nog eens dertien straatroven plaats. De politie zei toen dat het om zestienjarige jongens gaat.

Lees ook:

- Politie zoekt 14-jarige jongen die kapmes laat zien op tv
- Politie onderzoekt reeks van dertien straatroven in Stad
- Negen jongeren aangehouden voor straatroven in Haren

Deel dit artikel:

Recent nieuws