Eenrichtingsverkeer in centrum Uithuizen wordt omgedraaid

Het nieuwe haventje aan de Blink in Uithuizen, hier zonder boten
Het nieuwe haventje aan de Blink in Uithuizen, hier zonder boten © Archief Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het zal even wennen zijn voor het verkeer in Uithuizen: vanaf maandag 6 juli wordt het eenrichtingsverkeer in de Hoofdstraat Oost, de Blink en de Zuiderstraat omgekeerd. De gemeente Het Hogeland wil hiermee het centrum en de parkeerterreinen beter bereikbaar maken.
De wijziging maakt deel uit van het centrumplan, dat het centrum van Uithuizen levendiger, toegankelijker en compacter moet maken. Zo is het winkelgebied aan de Blink geheel vernieuwd, onder meer door de aanleg van een haventje.

Parkeren

Door het eenrichtingsverkeer om te draaien, kunnen automobilisten straks rondrijden vanaf de Hoofdstraat Oost langs het Kerkplein door de Zuiderstraat richting de Blink. Om te voorkomen dat er te veel auto's parkeren, heeft de gemeente bij de Blink een blauwe zone ingesteld. Daar is parkeren alleen in de parkeervakken toegestaan, voor maximaal een half uur. Bezoekers met een invalidenkaart mogen er drie uur staan.
Begin maart zijn omwonenden tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de nieuwe rijroute. De gemeenteraad had het besluit over de nieuwe rijrichting al in 2018 genomen.