‘Hogelandsters hebben zich voorbeeldig gedragen’

Tijdens de intelligente lockdown vanwege het coronavirus zijn er geen noemenswaardig incidenten in de gemeente Het Hogeland voorgekomen, laat burgemeester Henk Jan Bolding weten.

Het college heeft de gemeenteraad woensdagavond tijdens de raadsvergadering geïnformeerd over de gevolgen van de coronacrisis in de gemeente Het Hogeland.

Minder aangiften

Er zelfs sprake van een daling van het aantal aangiften van misdrijven. ‘Opmerkelijk’, volgens burgemeester Bolding. Ook het aantal meldingen van huiselijk geweld is afgenomen.

Er is wel sprake van een stijging van het aantal meldingen van overlast door jeugd die zich in grote groepen ophouden. ‘Maar daarover is goed overleg en er zijn geen escalaties’, aldus Bolding.

Tekort

De financiële gevolgen voor de gemeente zijn groot laat het college weten. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld de crisis de gemeente gaat kosten. Eerder liet de gemeente al weten dat ook door andere zaken die spelen, een tekort van 2,5 tot 5 miljoen euro verwachten.

Meedenken over mogelijkheden

Raadsleden Jan Willem Nanninga (PvdA) en Kor Berghuis (CDA) krijgen signalen van ondernemers die vinden dat de gemeente meer moet meedenken over mogelijkheden in bijvoorbeeld de horeca en evenementensector.

‘Daar kan gewoon veel nog niet. We zijn altijd bereid om mee te denken, maar we kunnen niet overal aan meewerken’, laat wethouder Harmannus Blok weten.

Burgemeester Henk Jan Bolding vult de wethouder aan en laat weten dat er maatwerk wordt verleend. Hij heeft nog geen klachten van horecaondernemers gehad in de gemeente.

‘Er zijn ook veel voorbeelden van dat wij mensen in deze barre tijd hebben kunnen helpen’, aldus de burgemeester. Zo kon de streekmarkt bij Verhildersum gewoon doorgaan, in goed overleg met de gemeente en Veiligheidsregio. De streekmarkt is bestempeld als een reguliere weekmarkt en die mogen gewoon gehouden worden.

Toerisme

‘De crisis heeft grote gevolgen voor recreatie en toerisme. Daar vallen grote klappen. Inmiddels komt het weer op gang en ziet het er veelbelovend uit. Maar het verlies van de afgelopen weken kan voor de meesten niet goed gemaakt worden’, vertelt wethouder Harmannus Blok. Hij is bij een aantal ondernemers langs geweest.

Bij de horeca in de gemeente is het volgens hem een soortgelijk verhaal. ‘Niet iedereen zal met de noodmaatregelen het hoofd boven water weten te houden’, laat de wethouder weten.

Het college heeft toegezegd de raad op de hoogte te blijven houden van de coronagevolgen voor de gemeente.

Lees ook:
- Alles over de coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
corona UITHUIZEN Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws