Vernielingen bij Klooster Ter Apel: 'Dit krijg je nooit weer goed'

Een ingeslagen raam, kapot gesneden houtwerk en krassen op deuren en steunpilaren. In de afgelopen dagen zijn er heel wat vernielingen gepleegd bij Museum Klooster Ter Apel.
Museumdirecteur Margriet van Klinken baalt er behoorlijk van: 'In eerste instantie was ik boos, maar daarna verdrietig', zegt ze. 'Je krijgt het nooit meer goed. Dat kan niet.'

Stukje historie kapot

Ongeveer twee jaar geleden is er ook op de deur gekrast. De sporen daarvan zijn, ook na reparatie, nog steeds zichtbaar.
Vernielingen bij Klooster Ter Apel
Vernielingen bij Klooster Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Volgens Van Klinken hebben de daders een stukje historie kapot gemaakt: 'Het glas-in-loodraam is kapot gegaan. Dat kunnen we wel vervangen, maar dat is nieuw glas. Je vervangt het dus met iets nieuws en het is geen eeuwenoud raam meer.'
Een glas-in-loodraam is kapot gegaan
Een glas-in-loodraam is kapot gegaan © Martijn Klungel/RTV Noord
Woensdagavond deed Van Klinken een oproep op de facebookpagina van het museum: 'Wie heeft iets gezien?', staat er met uitleg over de vernielingen. 'Het raakt ons zeer dat dit waarschijnlijk moedwillig is gedaan'.
Veel mensen reageerden geëmotioneerd op de oproep: 'Wat vreselijk! Hopelijk vinden ze daders en moeten ze de kosten betalen!', schrijft Pia Aalbers. 'Wie doet nou zoiets? Dat is toch niet normaal? Het is zo'n mooie kerk. Ik ben er nog gedoopt als baby', schrijft Ina Boer.
'Hartverwarmend', vindt Van Klinken de reacties. 'Heel veel mensen zijn boos of verdrietig. Dat is heel fijn, want iedereen leeft echt mee.' De museumdirecteur vermoedt dat een groepje jongeren de vernielingen heeft gepleegd, maar dat kan ze niet met zekerheid zeggen.
De politie is donderdagochtend langs geweest om poolshoogte te nemen. Ook heeft iemand naar aanleiding van het oproepje zich gemeld. Volgens diegene zou er op de avond van de vernielingen een groepje jongeren hebben rondgehangen bij de vernielde portiek.
De museumdirecteur hoopt dat omwonenden van het klooster een oogje in het zeil willen houden en dat de daders gaan beseffen wat ze hebben gedaan. Ook overweegt ze om camerabeveiliging te installeren.