Burgemeester Het Hogeland gaat met dorpen in gesprek over Zwarte Piet

Burgemeester Bolding gaat met dorpen in gesprek over Zwarte Piet
Burgemeester Bolding gaat met dorpen in gesprek over Zwarte Piet © ANP/bewerkt door RTV Noord
‘Het sinterklaasfeest moet een feest van iedereen zijn’, zegt burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland. Hij gaat daarom in gesprek met de diverse Sinterklaascomités. Onderwerp van gesprek? Zwarte Piet.
Dat maakte de burgemeester kenbaar tijdens de raadsvergadering waarin het 'inclusiebeleid' werd besproken. Hierin wordt beschreven hoe alle doelgroepen mee kunnen doen in de samenleving. Bolding wil weten tot welke inzichten de comités zijn gekomen vanwege het debat over racisme dat nu gevoerd wordt.
Hij reageerde daarmee op vragen van de PvdA-fractie. Die wil graag weten of er iets gedaan wordt aan de Sinterklaasintochten. De PvdA-fractie vindt dat er een einde moet komen aan de traditionele Zwarte Piet.

'Sluit Zwarte Piet uit'

‘Wij roepen alle dorpen op om Zwarte Piet vanaf nu uit te sluiten en met nieuwe verschijningen van Zwarte Piet te komen. 5 december moet voor alle kinderen een feest zijn’, zegt fractievoorzitter Jan Willem Nanninga.
‘Dit is het moment om het daar over te hebben', gaat hij verder. 'Er zijn vaak collegeleden bij intochten met een Zwarte Piet. Maar ik vraag mij af of je daar als college dan aan mee wilt werken.'
Bolding laat weten serieus in gesprek te gaan met de comités over Zwarte Piet.