OM eist celstraffen en contactverbod voor poging tot zware mishandeling

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Een 30-jarige man uit Pekela moet, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, 98 dagen de cel in voor poging tot zware mishandeling. Een 22-jarige medeverdachte uit Winschoten zou voor zijn aandeel veroordeeld moeten worden tot ruim zestig dagen cel.
De geëiste straf is gelijk aan het voorarrest en de mannen zouden bij veroordeling van deze straf niet meer naar de gevangenis hoeven. Daarom eiste de officier van justitie ook een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Barkruk en kaarsenstandaard

Volgens de officier mishandelden meerdere personen op 23 januari, in een café in Veendam, een 33-jarige man. Daarbij zou met een barkruk en een kaarsenstandaard zijn geslagen. Ook zou het slachtoffer zijn geschopt, waarbij de man bloeduitstortingen en rode plekken opliep.
De ruzie was al gaande toen zij het pand binnenkwamen, zei het tweetal tegen de rechter. En zij zouden juist door het slachtoffer zijn bedreigd, zeiden ze.

Familieruzie

De verdachten en het slachtoffer kenden elkaar al langer. Aan het incident in het café ging een langdurig conflict tussen twee families vooraf. De familievete mondde vorig jaar nog uit in een schietpartij op de A7 ter hoogte van een benzinepomp bij Scharmer.
De verklaringen over de ruzie in het café in Veendam liepen volgens raadsman Cees Eenhoorn uiteen. Volgens hem is dit een poging om het bewijs in deze zaak rond te krijgen.

Contactverbod

Naast de celstraf eiste de officier ook een contactverbod met het slachtoffer. Ook vond de officier dat het tweetal een schadevergoeding van 750 euro moet betalen aan het slachtoffer. Een derde verdachte is nog niet opgespoord, maar daar wordt aan gewerkt. Hij zou zich in het buitenland ophouden.
De uitspraak is over twee weken.