Twee jaar cel voor poging tot doodslag in Marum

Een boksbeugel.
Een boksbeugel. © ANP
Een 35-jarige man uit Leek is door de rechtbank in Groningen wegens poging tot doodslag veroordeeld tot twee jaar celstraf. Van de straf is een half jaar voorwaardelijk.
De man sloeg op 11 januari in Marum een man met een boksbeugel of een ploertendoder in het gezicht. De linkerzijde van het gezicht van het slachtoffer werd verbrijzeld. Poging tot doodslag vindt de rechtbank bewezen.
Aan het incident gaat een langdurige ruzie tussen twee families vooraf. Het slachtoffer zat met een ander persoon in een geparkeerde auto. De Leekster rukte ineens het portier open en haalde tweemaal uit. Hij ging direct daarna weer weg. Het slachtoffer had niet direct door wat er was gebeurd. Ook zijn vriend in de auto was overrompeld. Hij meende wel een boksbeugel te hebben gezien, zei hij later tegen de politie.

Breuken in gezicht en metalen plaatjes

De mannen reden na de aanval naar een woning om daar een bankstel op te halen. Daar zag het slachtoffer pas hoe ernstig de verwondingen en zwellingen in zijn gezicht waren en ging hij naar het ziekenhuis. Er waren meerdere operaties nodig om de botbreuken door middel van plaatwerk te herstellen. De zwellingen dreigden de luchtwegen te blokkeren en er werd gevreesd voor achtergebleven botresten in de hersenen.

Schadevergoeding

Door de klappen had het slachtoffer kunnen overlijden. Naast de celstraf moet de Leekster aan het slachtoffer een schadevergoeding van 11.784 euro betalen. In totaal had de officier 32.500 voor het slachtoffer en familie gevraagd.
De Leekster ontkende twee weken geleden op zitting dat hij klappen had uitgedeeld.