OM: hoofdverdachte ontvoering maakte misbruik van kwetsbare medeverdachten

In de rechtbank
In de rechtbank © Jos Schuurman/FPS
Twee medeverdachten van 55 en 64 jaar, betrokken bij een gijzelingszaak in Zuidlaren waarbij het slachtoffer stroomstoten kreeg toegediend, stonden onder druk van de 31-jarige hoofdverdachte. Dat zei de officier van justitie donderdag op de zitting.
De 31-jarige hoofdverdachte hoorde donderdag vier jaar cel tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Beduidend lagere straffen

De officier eiste tegen de medeverdachten beduidend lagere straffen, omdat de mannen onder druk werden gezet door de hoofdverdachte. Beiden wonen op het terrein van de ggz-kliniek in Zuidlaren. Vanwege psychiatrische problemen worden ze door de kliniek begeleid.
Tegen de 55-jarige eiste de aanklager een voorwaardelijke celstraf tot veertien maanden. Voor de oudste verdachte vroeg het OM vrijspraak. Ze waren niet opgewassen tegen de 31-jarige hoofdverdachte, die in het dorp woont.

Sadistisch plan

'Een sadistisch plan waarbij misbruik is gemaakt van zwakkere personen', zei de officier over de daad van de 31-jarige.
De verdachte sprak vorig jaar op 19 juni een bewoner van Lentis aan en deed alsof hij agent was. Hij vroeg de bewoner mee te lopen in verband met openstaande boetes. De bewoner ging niets vermoedend met de verdachte mee. Ze gingen verder het terrein op, naar de woning van de 55-jarige medeverdachte. Daar zat ook de derde verdachte.

ECT-apparaat

Het slachtoffer werd in de woning vastgebonden en bedreigd. Hij kreeg op het hoofd stroomstoten toegediend. Hiervoor gebruikten de mannen een ECT-apparaat dat eerder bij de ggz-kliniek was weggenomen. Een levensgevaarlijke actie, zei de officier. Het apparaat wordt binnen de kliniek als uiterst middel ingezet en worden de patiënten dan meestal eerst onder narcose gebracht. Bij een lukrake dosering van stroomstoten kunnen mensen overlijden.
De mannen wisten niet hoe het apparaat werkte en hebben enorm veel geluk gehad, zei de officier.

De baas

De 31-jarige man filmde dit gebeuren. 'Je kunt dit als martelen opvatten', zei de rechter op zitting.
Medewerkers van Lentis kregen het filmpje later in handen, waardoor het incident aan het licht kwam. Het slachtoffer vertelde tegen de agenten dat hij de indruk had dat de 31-jarige man de baas was. De twee anderen leken erg bang en deden wat hen werd gezegd. Het bankpasje en pincode was de man ontnomen. Van de rekening was 20 euro gehaald en omgezet in bier en wiet.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.