Contract voor nieuw Museum aan de A ondertekend

Het contract voor de bouw van het Museum aan de A werd vrijdagochtend ondertekend
Het contract voor de bouw van het Museum aan de A werd vrijdagochtend ondertekend © Jeroen Willems/RTV Noord
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Groninger Museum, de Groninger Archieven en ROC Noorderpoort hebben vrijdagochtend een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een nieuw museum in Stad: Museum aan de A.
Museum aan de A wordt een historisch museum op de plek van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Er komt een semi-permanente collectie en een plek waar wisselende exposities plaats zullen vinden. Om alles mogelijk te maken zijn er omliggende panden aangekocht en zal er de aankomende jaren flink worden verbouwd.

Het verhaal van Stad en Ommeland

Het museum gaat het verhaal vertellen van de geschiedenis van Groningen, van Stad en en Ommeland. De huidige collectie van het Scheepvaartmuseum is er ook nog deels te zien, maar de ruimte wordt veel beperkter.
'Het is voor een museumdirecteur of medewerker altijd lastig om afscheid te nemen van een collectie, maar we proberen die ook deels onder te brengen bij andere musea', zegt Jan Wiebe van Veen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en tegenwoordig ook Museum aan de A in oprichting.

Handen jeuken

De vier partijen lieten tijdens de ondertekening weten allemaal veel zin te hebben in het nieuwe project. 'Mijn handen jeuken om hier op een nieuwe manier de geschiedenis van Groningen te laten zien', zegt Andreas Blühm van het Groninger Museum.

Open in 2023

Naast de de vier betrokken partijen steken ook de provincie en de gemeente Groningen geld in het museum. Het Museum aan de A gaat naar verwachting in 2023 officieel open.