Mannetjeswolf lijkt zich te hebben gevestigd in Drenthe

Een wolf op archiefbeeld van Staatsbosbeheer
Een wolf op archiefbeeld van Staatsbosbeheer © Archief Staatsbosbeheer
Een mannetjeswolf lijkt een territorium te hebben in Drenthe. Er is net niet voldoende DNA-bewijs om het officieel aan te tonen, maar de voorbereidingen voor vestiging van het dier zijn al in gang gezet.
Dat schrijft RTV Drenthe op basis van gegevens van BIJ12 die vrijdag zijn bekendgemaakt. Die overheidsdienst handelt namens de provincies de schade af die wolven veroorzaken.
Er is sprake van vestiging van een wolf als DNA-onderzoek uitwijst dat het dier zes maanden in een gebied leeft. De mannetjeswolf met de code GW1261m lijkt de eerste wolf te zijn in ruim twee eeuwen tijd die Drenthe als territorium uitkiest.

DNA gevonden in Veenhuizen

Het meest recente DNA van dit mannetje is op 27 maart aangetroffen in Veenhuizen, waar hij drie schapen aanviel.
Met alleen DNA is er geen periode van zes maanden aangetoond. Maar een wolf is, ook recent nog, een paar keer opgedoken voor wildcamera's in Midden-Drenthe. Omdat die beelden geen hard bewijs zijn, is er van een vestiging bestuurlijk gezien nog geen sprake. Het zou namelijk ook een andere wolf kunnen zijn. Maar dat er een wolf rondloopt in Drenthe staat buiten kijf.

Ook schapen gegrepen in Onnen

De sporen van GW1261m werden voor het eerst gevonden bij de aanval op zes schapen bij Eext, op 21 november 2019. Daarna heeft hij met name in Drenthe, maar ook in Groningen (Onnen) en Friesland meerdere schapen gegrepen.
Het aantal schademeldingen is in april en mei 2020 afgenomen, maar - naast de camerabeelden - wordt er regelmatig een waarneming van een wolf gemeld. Dit zijn aanwijzingen voor vestiging van wolf GW1261m.

'Nederland wordt een wolvensnelweg'

Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland blikt alvast vooruit op vestiging. 'Ik verwacht geen ander gedrag als de wolf officieel gevestigd is. De schade zal gaan afnemen, alle dierhouders zijn alert. Na een paar maanden zal er helemaal geen schade meer zijn, behalve bij de mensen die niets doen om hun dieren te beschermen.'
Andere wolven blijven komen, denkt hij, want in Duitsland zijn honderden roedels. 'Er zijn roedels vlak over de grens, bijvoorbeeld bij Meppen. Het kan zomaar zijn dat een jonge wolvin zich bij de mannetjeswolf in Drenthe gaat vervoegen. De druk vanuit Duitsland is groot, Nederland wordt een wolvensnelweg.'

Regelingen, verjagen en afschieten

Om dat leefbaar te houden voor iedereen hoopt Lelieveld op goede regelingen voor schapenhouders, zodat ze hun schapen kunnen beschermen.
Boerenorganisatie LTO vindt dat wolven die tot overlast leiden, moeten worden verjaagd en, als dat niet helpt, moeten afgeschoten.