Piet Paulusma: volgende week eerste warmtegolf van het jaar

Een thermometer geeft tropische temperaturen aan.
Een thermometer geeft tropische temperaturen aan. © Jannes Wiersema
'We gaan volgende week de eerste warmtegolf van de zomer van 2020 meemaken', voorspelt Piet Paulusma. Voor het zuiden en oosten zit er misschien zelfs een eerste hittegolf in het vat.
De term warmtegolf werd door de Friese weerman bedacht om aan te geven dat er sprake is van een zeer warme periode.

Temperaturen in De Bilt

'Ik spreek van een warmtegolf als er sprake is van een vijf- tot zevendaagse periode met temperaturen van rond de 25 graden of hoger, met mogelijk zelfs 30 graden', legt Paulusma uit. Het gaat hierbij om temperaturen die bij het KNMI in De Bilt worden gemeten.
Volgens Paulusma zit die warmtegolf er van volgende week dinsdag tot en met zondag 28 juni aan te komen. Niet alleen voor De Bilt, maar voor het overgrote deel van Nederland.

Regionale hittegolf

Een hittegolf (vijf dagen op rij 25 graden of hoger, waarvan drie dagen minimaal 30 graden) zit er voor het oosten en zuiden zelfs in, denkt Paulusma, vanaf aanstaande dinsdag tot en met zondag (meer dan 25 graden) en/of woensdag tot en met vrijdag (30+ graden).
'Als dit werkelijkheid wordt, dan is dat een regionale hittegolf', aldus Paulusma. 'Maar misschien doet De Bilt nog mee met 30'ers. In dat geval krijgen we volgende week de eerste landelijke hittegolf.'