Gemeente Het Hogeland komt sportclubs en organisatoren tegemoet in coronacrisis

Door de aangescherpte maatregelen zal de tap in cafés minder uren geopend zijn
Door de aangescherpte maatregelen zal de tap in cafés minder uren geopend zijn © ANP
De gemeente Het Hogeland geeft sportverenigingen vanwege de coronacrisis kwijtschelding van de huur over maart, april en mei. Ook komt het college organisatoren van evenementen tegemoet door leges voor vergunningen terug te betalen.
Door de coronamaatregelen hebben sportclubs te maken met veel minder inkomsten. Zo missen ze kantine-inkomsten en dat maakt het betalen van huren soms lastig. Om dit te compenseren, heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld aan gemeenten. In Het Hogeland wordt een bedrag van zo'n 240.000 euro kwijtgescholden.
De maatregel geldt voor alle sportverenigingen die binnen- of buitenaccommodaties van de gemeente huren. Ook clubs die een eigen accommodatie hebben, kunnen compensatie krijgen als hun inkomsten met meer dan 20 procent zijn gedaald.

Evenementen

De gemeente Het Hogeland reikt eveneens de hand naar organisatoren van evenementen die door de coronacrisis niet door konden gaan. Zij krijgen de leges die ze hebben betaald voor vergunningen teruggestort. Het gaat alleen om evenementen die tussen 12 maart en 1 september zouden worden gehouden.

Subsidies

Het college heeft ook besloten dat subsidies voor evenementen die door de coronamaatregelen niet zijn doorgegaan, moeten worden terugbetaald als er geen kosten zijn gemaakt. Als het evenement op een later tijdstip in dezelfde vorm doorgaat, mogen organisatoren de subsidie houden. Bij aanpassingen van het evenement moeten organisatoren de subsidie terugbetalen en een nieuwe aanvraag doen.