Meer klasgenoten van Knoalster coronageval op basisschool testen negatief

OBS De Oleander
OBS De Oleander © Google Streetview
Nog eens drie leerlingen van basisschool De Oleander in Stadskanaal hebben geen corona. Maandagavond werd bekend dat een klasgenootje wel besmet was met het virus.
Eerder deze week werden al twee leerlingen gezond verklaard na een coronatest. Zij werden getest omdat ze corona-achtige klachten hadden. Vrijdagmiddag werd bekend dat drie andere leerlingen die daarna zijn getest ook niet zijn besmet.
Daarmee lijkt een corona-uitbraak op de basisschool niet aan de orde. Volgens schooldirecteur Marieke Andreae wordt nog één leerling getest. De uitslag van dat onderzoek wordt begin volgende week verwacht.

Thuisonderwijs

De leerlingen uit groep 5-6-7, waar de besmetting is gevonden, krijgen tot 25 juni thuisonderwijs. De rest van de leerlingen heeft de afgelopen dagen gewoon les op school gehad. Volgende week beslist het schoolbestuur wat er daarna gebeurt.
Louter medisch bekeken was het thuisonderwijs van de klasgenoten niet nodig geweest. Volgens de GGD besmetten kinderen elkaar vrijwel niet. Ook besmettingen van kinderen op docenten komen vrijwel niet voor.
GGD-arts Jossy van den Boogaard verwachtte maandagavond al dat de klachten van de leerlingen werden veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Schoolbestuurder Andreae nam het besluit vanwege de onrust onder ouders en leerlingen. Ze hoopte daarmee 'rust en duidelijkheid te geven'.

Meer coronagevallen deze week

Naast de school in Stadskanaal werd woensdagochtend bekend dat ook op een school in Stad, de Beijumkorf, een leerling besmet is met het coronavirus. Het schoolbestuur besloot daar dat de leerlingen wel naar school mochten komen, mits ze klachtenvrij waren.
Ook op een kinderopvang in Paterswolde is het coronavirus opgedoken. Daar bleek een medewerker besmet. De opvang sloot daarop per direct de deuren.

Bron- en contactonderzoek

De GGD doet bij alle gevallen uitgebreid bron- en contactonderzoek en heeft betrokken ouders geïnformeerd. Zij moeten de gezondheid van hun gezin de komende twee weken voor de zekerheid extra in de gaten houden. Gezinsleden van bevestigde besmette gevallen krijgen het advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan.
De GGD maakt zich geen zorgen om de besmettingen op de scholen en de kinderopvang. Het opduiken van besmettingen hoort volgens de instantie bij een pandemie en laat zien dat het virus onder ons is. In Groningen zijn rond de 370 bevestigde gevallen, drie gevallen zijn kinderen.