ChristenUnie hekelt bezuinigingsplan ziekenhuizen

ChristenUnie hekelt bezuinigingsplan ziekenhuizen
GRONINGEN - De ChristenUnie in Groningen wil dat de drie noordelijke provincies zich verzetten tegen het voorgenomen bezuinigingsplan voor kleine ziekenhuizen.
In het huidige systeem worden ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden voorzien van een toeslag. De ziekenhuizen krijgen de toeslag, omdat ze dezelfde kosten maken als een 'groot' ziekenhuis, maar minder patiënten hebben.
Minister Klink van Volksgezondheid overweegt de toeslag af te schaffen. De streekziekenhuizen vrezen dat onder meer de spoedeisende hulp en de intensive care-afdeling het daardoor zwaar krijgen.
De burgemeesters van Stadskanaal, Winschoten en Delfzijl uitten eerder al hun zorg in een brandbrief naar de minister. Ook de ChristenUnie vindt het plan niet door de beugel kunnen.
Ondanks dat de minister pas in april een definitieve beslissing neemt, wil de partij dan ook een signaal afgeven. Daarom gaat statenlid Jan Hilverts dinsdag een motie indienen tijdens een vergadering van het samenwerkingsverband van de drie noordelijke provincies (SNN).