Winschoter wijken bang voor bezuinigingen op groen

Een berm met lang gras
Een berm met lang gras © Erik Hogeboom/ RTV Noord
De vijf wijkplatforms van Winschoten maken zich zorgen om de toekomstige bezuinigingen die Oldambt wil uitvoeren. De gemeente stelt onder andere voor om te snijden in het budget voor werkleerbedrijf Afeer.
Dat gaat naar verluidt om een bezuiniging in de richting van ongeveer 200.000 euro. Mocht die bezuiniging gerealiseerd worden, dan zijn er zo’n tien full-timers minder beschikbaar voor het groenonderhoud in de gemeente Oldambt. En dat is zorgelijk, vinden de wijkplatforms.

Onverstandig

De gemeente Oldambt verkeert financieel in zwaar weer en moet bezuinigen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom een lijst opgesteld met daarop mogelijke bezuinigingen. Ook Afeer staat op die lijst. Het werkleerbedrijf plaatst mensen die werkloos zijn geraakt binnen bedrijven. Zo werkt een deel van de gedetacheerde mensen voor de gemeente Oldambt in het groenonderhoud.
Het groen ziet er al niet geweldig uit in Winschoten. Als deze bezuiniging doorgaat dan wordt het gras hoger
Jan Heeringa - Wijkplatform Parkwijk/Kloostervallei
In dat specifieke gedeelte wordt dus gesneden als de gemeenteraad instemt met die bezuiniging. Dat zou zeer onverstandig zijn, vindt Jan Heeringa van Wijkplatform Parkwijk/Kloostervallei.

‘Dit is idioterie’

Heeringa: ‘Het groen ziet er al niet geweldig uit in Winschoten. Als deze bezuiniging doorgaat dan wordt het gras en worden de bermen hoger. Mensen gooien nu al afval in de natuur. Des te hoger het gras staat, des te meer afval mensen kunnen verbergen. Je kunt verwachten dat daardoor de onderhoudsmachines het risico lopen op ernstige schade. Zeker als het gaat om de messen van de maaimachines.’
Het is een voorgestelde bezuiniging waarvan wij nog steeds hopen dat hij niet wordt doorgevoerd
Johan van Dam - Afeer-directeur
Maar er zijn meer zorgen. ‘Als je gaat bezuinigen, dan komen mensen thuis te zitten. Dat lijkt een bezuiniging, maar aan het einde van de rit moet de afrekening gewoon betaald worden. Oldambt zit namelijk met Pekela en Westerwolde in Afeer. Die bijdrage die Oldambt moet leveren staat vast. Dit is idioterie.'

Reactie Afeer

Werkleerbedrijf Afeer begrijpt de zorgen van de wijkplatforms, maar benadrukt dat zij niet op de zaken vooruit wil lopen. ‘Het is een voorgestelde bezuiniging waarvan wij nog steeds hopen dat hij niet wordt doorgevoerd’, zegt directeur van Afeer Johan van Dam.
Mocht het wel zover komen, ook dan is het nog de vraag wat de gevolgen eventueel gaan zijn.
Van Dam: ‘Voor ons is het ook afwachten. Als de bezuiniging doorgaat, dan krijgen wij een aantal mensen terug. Wie dat gaan zijn weten wij niet, maar wij doen dan ons uiterste best dat deze mensen op een andere plek weer aan het werk kunnen. Het is niet zo dat er opeens tien mensen thuis komen zitten.’