Rijk en bevingsregio lijnrecht tegenover elkaar: overleg loopt vast

Een boerderij in de stutten
Een boerderij in de stutten © Jos Schuurman/FPS
Het overleg tussen de aardbevingsregio en de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken over een nieuwe veiligheidsnorm is vastgelopen.
Maandag spraken de partijen over de invoering van de nieuwe veiligheidsnorm, die volgens de regio leidt tot grotere ongelijkheid en extra vertraging in de versterkingsoperatie.
‘De ministers kunnen de Kamer nog niet vertellen dat we eruit zijn’, zegt commissaris van de Koning René Paas na afloop van het overleg, dat langer duurde dan gepland. ‘We zijn het gewoon nog niet eens.’

Ministeries willen nieuwe norm invoeren

De ministeries en de regio staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over de nieuwe veiligheidsnorm. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken willen het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen opvolgen en de norm invoeren.
‘Het SodM-advies is leidend’, zegt een woordvoerder van Wiebes (EZK) na afloop van het overleg. ‘En Wiebes en Ollongren spreken met één mond.’

'Niet invoeren werkt vertragend'

Met de invoering van de nieuwe veiligheidsnorm wordt berekend wat nodig is om een huis aardbevingsbestendig te maken. Volgens het SodM zorgt het niet invoeren van de norm juist voor vertraging.
‘Het geven van versterkingsadviezen die gebaseerd zijn op verouderde inzichten, leidt ertoe dat er onnodig versterkingswerk aan woningen verricht gaat worden', zei inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het SodM eerder deze maand.
Door de nieuwe veiligheidsnorm kan het dus zijn dat huizen die volgens een oude norm wel moesten worden versterkt, nu veilig zijn en niet hoeven worden aangepakt.

'Hoe komt Groningen hier beter uit?'

Na het overleg is in ieder geval duidelijk geworden dat de ministeries het advies van het SodM willen opvolgen en de norm invoeren, maar de regio is het daar niet mee eens en houdt de poot stijf.
‘De norm is de technische kant van het verhaal. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat Groningen beter uit deze problematiek komt’, zegt Paas.

Voet bij stuk

De woorden van Paas zouden erop kunnen duiden dat de regio gecompenseerd wil worden voor het invoeren van de nieuwe norm tegen hun zin in. Het Rijk en de aardbevingsgemeenten lijken maandag niet nader tot elkaar te zijn gekomen. Eerder deze maand deed de regio namelijk al een oproep aan het Rijk om de bouwnorm niet in te voeren.
De bestuurders moeten op korte termijn weer om tafel, want de norm zou oorspronkelijk halverwege volgende week worden ingevoerd.