Groninger politiek wil steun van het Rijk voor Eurosonic Noorderslag

Eurosonic/Noorderslag 2020
Eurosonic/Noorderslag 2020 © ANP
Een meerderheid van partijen uit de Groninger gemeenteraad en uit Provinciale Staten roepen minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om Eurosonic Noorderslag (ESNS) op te nemen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS).
Mocht het festival opgenomen worden in de BIS dan komt het in aanmerking voor steunmaatregelen die het Rijk heeft aangekondigd voor de culturele sector. ESNS zit sinds het begin van de coronacrisis in financieel zwaar weer.
Volgens briefschrijver en VVD-Statenlid Marjolein Vulpes zou het een culturele ramp zijn wanneer Eurosonic Noorderslag door corona verdwijnt: 'het festival is toonaangevend voor de Europese popscene en brengt Nederlandse artiesten in de internationale aandacht'.

Groninger economie

De BIS is de landelijke regeling voor toonaangevende cultuurinitiatieven van hoge kwaliteit en die is belangrijk voor talentontwikkeling en de rol van Nederland in de internationale cultuurscene. Volgens Vulpes valt Eurosonic Noorderslag daar onder.
Ook wijzen de briefschrijvers op het belang van het festival voor lokale ondernemers, omdat de tienduizenden bezoekers die op ESNS afkomen ook de Groningse kroegen en restaurants bezoeken en overnachten in hotels en hostels in Stad.
Volgens Vulpes is het festival een belangrijke stimulans voor de Groninger cultuur en economie.