Geen zeehondenkijkwand maar een zeehondenkijkkeet bij de Punt van Reide

De zeehondenkijkkeet bij de Punt van Reide
De zeehondenkijkkeet bij de Punt van Reide © Steven Radersma/RTV Noord
Ondanks het ontbreken van de zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide kunnen onderzoekers de zeehonden die daar liggen tóch goed in de gaten houden.
Het was niet alleen een teleurstelling voor het publiek, maar ook erg lastig voor onderzoekers van het Zeehondencentrum Pieterburen: de kijkwand werd dit jaar niet opgebouwd.
Die kijkwand trekt normaal gesproken duizenden bezoekers. In verband met het coronavirus vond Het Groninger Landschap het niet verantwoord veel publiek dicht bij elkaar op de dijk te hebben.
Daardoor ontstond er wel een probleem voor de onderzoekers van het Zeehondencentrum, die de zeehonden normaal gesproken vanachter de kijkwand in de gaten houden.
Onderzoekers van het Zeehondencentrum bestuderen de zeehonden vanuit de keet
Onderzoekers van het Zeehondencentrum bestuderen de zeehonden vanuit de keet © Zeehondencentrum Pieterburen
Het onderzoek naar het gedrag van de zeehondenmoeders en hun pups is van groot belang voor het Zeehondencentrum. Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de gegevens nodig voor het proefschrift dat ze aan het schrijven zijn. Daarom werd met medewerking van Het Groninger Landschap besloten tot een noodoplossing: op de dijk is een bouwkeet geplaatst van waaruit de zeehonden kunnen worden bestudeerd.
In de keet is er goed zicht op de zeehonden
In de keet is er goed zicht op de zeehonden © Zeehondencentrum Pieterburen
De keet staat er volgens het Zeehondencentrum tot de laatste pup bij de Punt van Reide geboren is.