Minister komt huurders in bevingsgebied tegemoet voor gedwongen verhuizing

Sloop-nieuwbouwwoningen in Middelstum
Sloop-nieuwbouwwoningen in Middelstum © Martin Drent/RTV Noord
Huurders in het aardbevingsgebied krijgen een eenmalige compensatie van het Rijk, wanneer zij vanwege sloop-nieuwbouw gedwongen naar een huurwoning moeten verhuizen.
Dat schrijf minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Huurders kunnen al een compensatie krijgen van een woningcorporatie, maar die vergoedingen verschillen per instantie.
Ollongren werd door middel van een aangenomen motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman gedwongen in gesprek te gaan met huurders uit Middelstum, die hun problemen rondom de verhuisvergoeding aankaartten bij RTV Noord.

'Verschillen gelijk trekken'

Na maandenlange onderhandelingen ziet de minister nu in dat huurders dezelfde kosten hebben als woningeigenaren. 'De versterkingsopgave raakt huurders en eigenaren gelijk en verschillen moeten daar waar niet uitlegbaar zoveel mogelijk gelijk worden getrokken', schrijft Ollongren.
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bracht de afgelopen tijd de onderlinge verschillen in verhuisvergoedingen bij Groningse woningcorporaties in kaart.
'Uit deze analyse komt naar voren dat er inderdaad op onderdelen verschillen tussen vergoedingen bestaan die op het eerste gezicht niet te verklaren zijn', staat in de Kamerbrief.

Structurele oplossing

Huurders die op dit moment in een wisselwoning zitten komen in aanmerking voor de eenmalige regeling van het Rijk. Huurders kunnen zich daar naar verwachting na de zomer voor inschrijven.
Minister Ollongren werkt nog aan een structurele oplossing, waarbij ook inwoners van het bevingsgebied die in de toekomst noodgedwongen moeten verhuizen, een gepaste vergoeding krijgen. Verschillende woningcorporaties, huurdersplatforms en gemeenten zijn betrokken bij de totstandkoming van deze plannen.