OM wil Roemeense inbrekers 10 en 7 weken in de cel

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Tegen twee Roemeense mannen van 33 en 46 jaar eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tien weken celstraf vanwege een inbraak en heling.
Een 32-jarige landgenoot moet, als het aan de officier van justitie ligt, zeven weken zitten voor een inbraak en het witwassen van sieraden.

55 horloges

De mannen werden eind oktober opgepakt in een huis in Harkstede, waar ze tijdelijk woonden. De politie verdacht ze van meerdere inbraken in Noord- en Oost-Nederland. In het huis vond agenten ook een tas met 55 horloges en zestien armbanden, plus een damestas met nog meer sieraden.
Volgens de officier allemaal spullen die zijn buitgemaakt bij inbraken. De 32-jarige verdachte verklaarde na zijn aanhouding dat ze van hem waren en dat hij ze via veilingsite eBay had gekocht, maar aanklager vindt dat witwassen kan worden bewezen.

Kluis met inhoud

Daarnaast vindt het OM dat er genoeg bewijs is dat dezelfde man een kluis met daarin 5700 euro heeft gestolen bij een garagebedrijf in Schoonoord. De daders kwamen in augustus 2017 binnen via een raam. De kluis werd een paar honderd meter achter het bedrijf teruggevonden, met daarbij een stukje keukenpapier, waarop DNA van de 32-jarige man op werd gevonden.
De man werd ook verdacht van inbraken in telefoonwinkels aan de Rolderstraat in Assen en in Hoogezand in september dat jaar. Vooral bij de inbraak in Hoogezand, begin september 2017, was de schade groot. Er werden 102 telefoons gestolen met een schade van 15.000 euro tot gevolg. Maar volgens de officier van justitie was er te weinig bewijs om één van de drie Roemenen daarvoor te kunnen veroordelen.
Wel vindt hij bewezen dat de 33-jarige verdachte één van de mannen is die in totaal 44 telefoons stal bij de inbraak in Assen. Hij bekende dat hij een van de mannen was, die te zien waren op camerabeelden uit de zaak.

Openbreken van containers

Het trio werd daarnaast ook verdacht van het openbreken van containers en een bouwkeet op de bouwplaats van een nieuw Van der Valk Hotel bij Apeldoorn. Daar verdween in oktober 2017 een grote hoeveelheid gereedschap.
Een deel ervan werd teruggevonden in de auto waar de oudste verdachte en de 33-jarige man in hadden gezeten. Daarom zijn die twee volgens de aanklager schuldig aan heling.

'Slecht politieonderzoek'

De officier had stevige kritiek op het werk van de politie in de zaak. Ik heb wel eens betere dossiers gezien en ook beter politieonderzoek, mopperde hij. Bij meerdere misdrijven kon hij niet anders dan vrijspraak vragen wegens gebrek aan bewijs. De verdachten waren er zelf niet. Die zijn na een tijdje in voorarrest weer vrijgelaten en ook voor hun advocaten onvindbaar.