Kleine ondernemers kunnen helft kosten 1,5 meteraanpassingen vergoed krijgen

Een ondernemer meet de afstand op zijn terras
Een ondernemer meet de afstand op zijn terras © Marten Nauta/RTV Noord
Bedrijven en instellingen met minder dan vijftig werknemers kunnen vanaf 1 juli subsidie aanvragen voor kosten die zij maken om te voldoen aan regels in de anderhalvemetereconomie.
De provincie Groningen trekt anderhalf miljoen euro uit voor deze subsidieregeling die bedoeld is voor kleine ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren, zoals de detailhandel, de vrijetijdssector, de vervoerssector en culturele instellingen.
Met het geld kunnen zij bijvoorbeeld desinfecteringspompen, spatschermen, bewegwijzering of een digitaal reserveringssysteem aanschaffen.

Helft van de kosten

De provincie vergoedt de helft van de kosten van de ondernemer. De subsidie bedraagt minimaal 500 euro en maximaal 2500 euro. Dat betekent dat de investering in de coronamaatregelen minimaal 1000 euro moet bedragen.
Niet alle winkels komen voor subsidie in aanmerking. Supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en webshops kunnen geen subsidieaanvraag indienen, omdat zij tijdens de coronapandemie juist meer omzet hadden.

Hard aangekomen

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is blij met de steun aan de getroffen ondernemers: 'De coronoacrisis raakt onze economie breed en zorgt bij veel ondernemers voor grote acute onzekerheid. Om veilig te kunnen winkelen, sporten of uitgaan hebben veel ondernemers hun zaak moeten aanpassen. Zo'n extra investering komt hard aan bij kleine bedrijven die hun omzet hebben zien kelderen door de coronamaatregelen. Hen willen we graag ondersteunen met deze anderhalvemeterregeling.'

Hoe aanvragen?

De subsidieregeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord- Nederland (SNN) en geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 maart 2020. Een aanvraag indienen is mogelijk vanaf 1 juli via de website van het SNN.