Kamer wil na de zomer starten met voorbereiding parlementaire enquête

Eric Wiebes tijdens een gasdebat. Op de voorgrond onder anderen Henk Nijboer en Sandra Beckerman.
Eric Wiebes tijdens een gasdebat. Op de voorgrond onder anderen Henk Nijboer en Sandra Beckerman. © ANP
De Tweede Kamer wil na de zomer starten met de voorbereidingen voor de parlementaire enquête over de gaswinning. Woensdagochtend bleek tijdens een debat over de gaswinning en versterking dat er een meerderheid is in de Kamer.
Aanvankelijk wilde de Kamer niet beginnen met het voorbereiden ervan, totdat de versterkingswet van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) was aangeboden. Daarin moet zijn vastgelegd hoe de versterking goed op gang komt. Die wet laat al maanden op zich wachten. Woensdagochtend liet Wiebes, tot ongenoegen van de Kamer, weten dat de wet pas na de zomer wordt ingediend.

‘Versterkingswet niet in de wielen rijden’

De Tweede Kamer wil daar niet meer op wachten en ziet de versterkingswet niet langer als voorwaarde. ‘We willen de wet niet in de wielen rijden, maar dat wil niet zeggen dat we ons niet kunnen voorbereiden’, zegt Agnes Mulder (CDA).
De angst in de Kamer was dat een parlementaire enquête zou zorgen voor teveel drukte op het ministerie van Economische Zaken Daarmee zou de versterkingsoperatie mogelijk in het gedrang komen.
Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is daar niet bang voor: ‘We kunnen beginnen met het onderzoeksvoorstel. Daarvoor hoeven we geen stukken te vorderen, zodat we volgend jaar eindelijk een enquêtecommissie kunnen installeren.’

Onderzoeksvoorstel

Volgende week bespreekt de Kamer de procedures en kan worden afgesproken wanneer de voorbereiding écht kan beginnen. Als de partijen het dan eens worden, moet er eerst een onderzoeksvoorstel worden geschreven. Dat zou voor de verkiezingen kunnen zijn afgerond.
Na de verkiezingen kan er een commissie worden ingesteld en kan de parlementaire enquête daadwerkelijk van start gaan.

Zwaarste middel van de Kamer

De Kamer stemde op 5 maart vorig jaar unaniem voor het onderzoek naar de gang van zaken rond de gaswinning. Het wordt de 21e parlementaire enquête in de Nederlandse geschiedenis. Het is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten.
De getuigen die de enquêtecommissie oproept, zijn verplicht om te verschijnen en bovendien staan alle sprekers onder ede. Dat betekent ook dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd wegens meineed wanneer blijkt dat ze de waarheid niet hebben gesproken.