Groningse politie volgt oproep Wallage niet op

GRONINGEN - De Groningse politie is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van burgemeester Jacques Wallage van Groningen om het loonbod van minster Ter Horst te accepteren. De bonden bereiden harde acties voor.
Het laatste bod in de cao-onderhandelingen van politiemedewerkers is een aanzienlijke verbetering volgens Wallage. Hij denkt bovendien niet dat er meer in het vat zit voor de dienders.
De bonden moeten daarom heel goed nadenken voor ze nieuwe acties gaan houden, adviseert Wallage. Door verder actie te voeren zouden ze de goodwill van het publiek kunnen verliezen. Hij denkt dat de bonden verder komen door het bod te accepteren, dan met nog een rondje actievoeren, aldus de korpsbeheerder.
Na bemiddeling van oud-vakbondsman Doekle Terpstra is door minister Ter Horst een 'eindbod' op tafel gelegd van zo'n 10 procent loonsverhoging voor de komende drie jaar. De bonden zijn daarover niet te spreken, zij vinden dat het concreet neerkomt op 6,8 procent over de eerste twee jaar, 'en dan zien we wel verder'. Dat vinden ze onaanvaardbaar. Hun eis luidt 200 euro netto erbij.
In de ontstane patstelling dreigen de politiebonden met harde acties. Eind volgende week zijn de eerste publieksonvriendelijke acties te verwachten.