Poging hondenbelasting af te schaffen strandt in raad

Twee honden die samen spelen
Twee honden die samen spelen © Jos Schuurman/FPS
Een poging om de hondenbelasting af te schaffen in de gemeente Groningen, is gestrand in de raad. Wel wordt het college gevraagd na te denken over een verschuiving van de lasten.
Kwijtschelding van de taks voor minima moet omhoog, zo vindt de raad. Kennelhouders zouden daarentegen minder snel recht op vrijstelling van gemeentelijke lasten moeten krijgen. De raad vraagt het college dit te onderzoeken.

Kennelhouders profiteren

Momenteel betalen kennelhouders net zoveel hondenbelasting als iemand die twee honden heeft. Oneerlijk, zo vindt de raad, omdat kennels meer dan twee honden hebben. Het extra geld dat daarmee binnenkomt, zou moeten compenseren wat minima dan minder gaan betalen.

MInimaal 130 euro per hond

Baasjes betalen momenteel in de hele gemeente ongeveer 130 euro voor hun eerste hond per jaar. Een tweede loopt op naar 190 euro, en een derde erbij kost bijna 260 euro per jaar per hond.
In de herindelingsgemeentes, Haren en Ten Boer, was geen sprake van hondenbelasting. Bewoners moeten sinds ze bij Groningen horen ineens betalen: dat schuurt.

Afschaffen niet mogelijk

Wethouder Paul de Rook (D66) heeft vorig jaar gezegd dat hij de blaftaks zo snel mogelijk af zou willen schaffen en dat hij hem eigenlijk helemaal niet in had willen voeren. De financiële situatie van de gemeente dwong hem er naar eigen zeggen toe. ‘Afschaffen levert een probleem op’, benadrukt hij.
Eerder dit jaar hebben inwoners van de gemeente een petitie gestart om de taks af te schaffen. Die werd ruim 5000 keer ondertekend.