Gemeenten sturen brandbrief: 'Structureel meer geld nodig'

Bankbiljetten.
Bankbiljetten. © RTV Noord
De Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. In die brief uit de VGG haar zorgen over de financiële positie van de gemeenten in Groningen.
Alle gemeenten in Groningen worstelen op dit moment om de begroting sluitend te maken. Ondanks alle inspanningen van alle gemeenten lijkt dit in de meeste gevallen niet te lukken. Hierdoor dreigt de lokale samenleving uiteen te vallen, schrijft de VGG in haar brief.

Structureel meer geld

De Groninger gemeenten werken al nauw samen. Bijvoorbeeld om de forse tekorten op het sociaal domein op te lossen. Echter, het aantal jongeren en volwassenen dat zorg of ondersteuning nodig heeft neemt toe. Dit doordat er nu meer jongeren in beeld zijn door gemeentelijke sociale teams.
Daarbij komen de andere gemeentelijke taken, die sinds 2015 steeds vaker bij de gemeenten terechtkomen.
De vereniging pleit voor een herverdeling van de bijdragen uit het Gemeentefonds. Na het zomerreces zal hier door politiek Den Haag over worden gesproken. De VGG wil structureel meer geld voor de gemeenten.

Protest

Volgende week gaat wethouder Eric Drenth van Midden-Groningen samen met collega-wethouders digitaal protesteren in Den Haag. De Groninger wethouder zal een videoboodschappen opnemen, die donderdag tijdens een Kamerdebat zal worden vertoond.
'Ik kan me niet herinneren dat er ooit eerder een wethoudersprotest is geweest', zegt Drenth. 'Dat geeft wel aan hoe nijpend de situatie is.'

Uitnodiging

De vereniging heeft verder minister Ollongren uitgenodigd voor een werkbezoek aan de provincie Groningen. Tijdens dat bezoek willen de bestuurders met de minister om tafel om over de financiële problemen te praten.