Raad Delfzijl stemt voor uitbreiding windpark

De gemeenteraad van Delfzijl geeft groen licht voor de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid. Daarmee komen ten noorden van Nieuwolda en Wagenborgen zestien nieuwe windturbines met een tiphoogte van ruim tweehonderd meter.

Een ruime meerderheid van de raad stemde donderdagavond voor het plan. Alleen oppositiepartijen Gemeentebelangen Eemsdelta, PvdA en PVV zijn tegen.

In 2017 ging de raad ook al akkoord met de uitbreiding, maar die plannen werden door de Raad van State vernietigd.

Teveel overlast huizen

De initiatiefnemers willen het windpark al jaren uitbreiden. De hoogste bestuursrechter stak daar een stokje voor, omdat omliggende huizen teveel geluidsoverlast en slagschaduw zouden ondervinden.

De projectontwikkelaar had zeventien zogenoemde bedrijfswoningen opgenomen in het plan, waar minder strenge normen voor gelden. Volgens de Raad van State was niet goed aangetoond dat al die woningen daadwerkelijk een binding hadden met het windpark. Daardoor werden ze aangemerkt als normale huizen, waardoor de norm zou worden overschreden.

De windturbines komen ten noorden van Wagenborgen en Nieuwolda (Foto: Bosch & van Rijn)

Aanpassingen

Inmiddels hebben de initiatiefnemers enkele woningen opgekocht. Ook maken ze gebruik voor een stillere turbine. Daarmee komt het aantal bedrijfswoningen op zes, waarmee de initiatiefnemers denken de relatie voldoende te kunnen aantonen.

Gemeentebelangen-fractievoorzitter Edward Stulp is boos dat omwonenden van het windpark zijn uitgekocht om de plannen toch door te voeren: 'Ik krijg daar veel jeuk van. Het grootkapitaal die op die manier zijn zin krijgt is een heel slecht signaal.'

Compensatie

Coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta snapt dat: 'Het is niet chique wat er is gebeurd als het gaat om uitkoop', zegt fractievoorzitter Nick Boersma. 'Daarom willen we dat direct omwonenden, die nu buiten de boot vallen als het gaat om het profiteren van de opbrengsten, gecompenseerd worden.'

Een meerderheid van de raad steunt het voorstel van Boersma om een deel van het gebiedsfonds, waar de initiatiefnemers jaarlijks ruim 50.000 euro in stoppen, naar direct omwonenden gaat.

Provincie ook achter plannen

Nu de gemeenteraad van Delfzijl akkoord is met het bestemmingsplan, zal het provinciebestuur naar verwachting de vergunning verlenen voor het windpark.

De provincie wil met dit park voldoen aan de taakstelling voor het opwekken van 855,5 megawatt aan windenergie op land. De uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid levert 64 megawatt op.

De uitbreiding staat nog niet definitief vast. Tegen het bestemmingsplan kan nog bezwaar worden gemaakt, waarna er een nieuwe gang naar de Raad van State volgt.

Geen extra natuuronderzoek

De zaak bij de Raad van State in 2017 werd aangespannen door de Stichting Oldambt Windmolenvrij. Die stapte onlangs samen met inwoners van Wagenborgen en Nieuwolda opnieuw naar de hoogste bestuursrechter.

De omwonenden eisten meer natuuronderzoek, maar dat is volgens de Raad van State niet nodig.

Lees ook:
- Raad van State vernietigt plannen voor windpark bij Delfzijl (update) (2018)
- Provincie en gemeente doen nieuwe poging voor uitbreiding windpark bij Delfzijl (2020)
- Raad van State: meer natuuronderzoek niet nodig voor uitbreiding windpark bij Delfzijl (2020)

Deel dit artikel:

Recent nieuws