Santanera krijgt politieke steun voor tuingraf

Bruno Santanera bij de plek in zijn achtertuin waar hij uiteindelijk begraven wil worden.
Bruno Santanera bij de plek in zijn achtertuin waar hij uiteindelijk begraven wil worden. © Martin Drent/RTV Noord
De wens van Bruno Santanera uit Godlinze om begraven te kunnen worden in zijn eigen tuin, is een stap dichterbij. De gemeenteraad van Delfzijl steunt deze plannen, zo bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering.
Daarmee kan Santanera verder met de voorbereidingen, die nog minstens een halfjaar kunnen duren.

In hoek van achtertuin

Santanera (83) wil vanwege een conflict met de plaatselijke begrafenisvereniging niet begraven worden op de openbare begraafplaats in Godlinze. Daarom heeft hij in zijn eigen achtertuin een plek ingericht om later samen met zijn vrouw begraven te worden.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat zo'n verzoek bij de gemeente Delfzijl binnen is gekomen. Volgens burgemeester Gerard Beukema is het - gezien het conflict - een goede oplossing voor Santanera. De gemeenteraad steunt dit unaniem.

Onderzoeken

Om het tuingraaf daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, moet Santanera nu verschillende onderzoeken laten uitvoeren. Zo moet de bodem onderzocht worden en moet er een bestemmingsplan worden opgesteld. Dat proces duurt minstens een halfjaar.
De raad van de nieuwe gemeente Eemsdelta, die op 1 januari 2021 start, neemt daardoor waarschijnlijk de definitieve beslissing over het tuingraf.
De reportage waarin Bruno Santanera uit Godlinze zijn tuingraf laat zien:
Santanera wil begraven worden in zijn eigen tuin