OM eist cel en opname voor zware mishandeling met fiets

© bradleypjohnson/Flickr.com (CC BY 2.0)
Voor een zware mishandeling is tegen een 24-jarige Stadjer een celstraf van 550 dagen geëist. De verdachte zou een fiets in het gezicht van het slachtoffer gegooid hebben.
De officier van justitie wil dat de helft van de geëiste straf voorwaardelijk wordt, omdat de man in voorarrest de helft al heeft uitgezeten. Hij kan dan direct worden opgenomen in een kliniek.

Botbreuken

Het slachtoffer stond op 18 oktober bij de ingang van een supermarkt. Hij groette de verdachte, omdat hij hem van gezicht kende.
Die pakte een fiets op en gooide die met kracht in het gezicht van de begroetende man. Het slachtoffer liep verschillende botbreuken op in het gezicht en verloor een voortand. De man groette niet, zei de gooier later tegen de agenten, hij daagde uit en schold. Daar kon de verdachte niet tegen.
De Stadjer kampt met psychische stoornissen. De officier vindt het daarom belangrijk dat de man zo snel mogelijk wordt behandeld.

Inbraken en heling

De man stond ook terecht voor twee auto-inbraken. De wagens stonden geparkeerd in een parkeergarage. Bij de verdachte werden de gestolen spullen uit de auto's aangetroffen. Die had hij gekregen, verklaarde de man.
De officier van justitie vond dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling van de de auto-inbraken en eiste daarom geen straf daarvoor. Ze achtte heling van gestolen goederen bewezen.

Lokfiets

Het stond daarnaast volgens het OM ook vast dat de man een e-bike had gestolen. Dat vervoersmiddel bevatte een volgsysteem en was een lokfiets van de politie. De agenten konden de dief en fiets zonder problemen volgen.

Openstaande straffen

De Stadjer heeft nog openstaande straffen achter zijn naam staan. Die moeten volgens de officier nog maar even blijven staan. Ze eiste naast de celstraf een klinische opname voor de duur van maximaal een jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.