Mogelijk geen raadszaal, maar appartementen boven Hema in Winschoten

De invulling van de Poort van Winschoten is nog altijd niet zeker
De invulling van de Poort van Winschoten is nog altijd niet zeker © Google Streetview
‘Je moet de plannen zien als een houtskoolschets, bijna alles kan nog veranderen’, zegt Oldambtster wethouder Erich Wünker over de Poort van Winschoten. Zo wordt het project genoemd waarmee Winschoten aantrekkelijker moet worden dan het nu is.
De gemeenteraad stemde vorig jaar in met de centrumplannen. In dat voorstel stond onder andere dat er een raadszaal boven de Hema komt en dat er stadswoningen gebouwd worden. Maar er is een kans dat die plannen niet uitgevoerd worden.

Poort van Winschoten

Om het centrum van Winschoten aanlokkelijk te houden, moet er het een en ander veranderen. Doel: de tweede koopstad van de provincie Groningen blijven. En dus werden er plannen opgesteld.
De raad moest uiteindelijk kiezen tussen vier pakketten, van zo weinig mogelijk veranderen tot het meest uitgebreide pakket. De raad koos voor dat laatste en stelde 25 miljoen euro beschikbaar voor onder andere een energieneutraal gemeentehuis, meerdere stadswoningen, de aanpak van het terrein bij de voormalige C1000 en er zou een raadszaal komen boven de Hema.
Het klopt dat erover nagedacht wordt, maar nu zeggen dat er sowieso geen raadszaal komt boven de Hema, dat is te voorbarig
Erich Wünker - wethouder
Op de website van de gemeente Oldambt staat dan ook duidelijk: ‘De bovenverdieping van de Hema wordt bij het gemeentehuis betrokken. Daar komt een raadszaal en vergadercentrum.’ Grote kans dat dat iets anders loopt dan is beschreven. Er liggen namelijk drie nieuwe varianten op tafel.

Appartementen

De gemeente en meerdere raadsleden hebben onderzoek gedaan naar de nieuwe inrichting en nieuwe manieren van vergaderen. Daar zijn drie nieuwe varianten uitgekomen. Een daarvan is het voorstel waarin de nieuwe raadszaal niet boven de Hema, maar in het gemeentehuis komt. Daarbij zouden op de bovenverdieping van de Hema appartementen gebouwd kunnen worden.
Daarnaast ligt er ook een variant waarbij (een deel van) de parkeerplaats achter de Hema verdwijnt.

‘Te voorbarig’

Wethouder Wünker bevestigt dat er meerdere nieuwe varianten op tafel liggen en zegt dat alles kan veranderen, maar hij wil niet op de zaken vooruitlopen. ‘Dit is allemaal nog heel erg ruw. Ook door corona moeten wij ineens nadenken over bijvoorbeeld het inrichten van nieuwe kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. Dat brengt andere afwegingen met zich mee.’
Over het wel of niet bouwen van een raadszaal boven de Hema zegt hij: ‘Het klopt dat erover nagedacht wordt, maar nu zeggen dat er sowieso geen raadszaal komt boven de Hema, dat is te voorbarig’.
De gemeente gaat binnenkort in gesprek met omwonenden en ondernemers om te vragen wat zij van de varianten vinden. Het laatste woord is aan de gemeenteraad.