UMCG bouwt ruim 60 meter lange brug op het dak bij de traumaheli

Een deel van de brug wordt op het dak van het UMCG gehesen
Een deel van de brug wordt op het dak van het UMCG gehesen © Steven Radersma/RTV Noord
Zaterdag steekt een zeventig meter hoge kraan boven het dak van het UMCG uit. Het is de op één na hoogste kraan van het land.
Die is nodig om in totaal tien delen van een brug op het dak van het ziekenhuis in Groningen te hijsen.
Het ziekenhuis is bezig met de bouw van een zogeheten 'hotfloor'. Het project omvat een operatiecentrum. de spoedeisende hulp en de intensive care-afdeling. Ook wordt er een compleet nieuwe traumalift gebouwd, die van de ambulancekelder tot aan het dak loopt.

Traumahelikopter

'De brug en hellingbaan zijn samen 60 à 70 meter lang', zegt projectleider Peter van Dijken. 'De nieuwe verbinding is nodig om patiënten die met de traumahelikopter worden gebracht snel en veilig via de nieuwe lift naar het traumacentrum te vervoeren.'
UMCG bouwt ruim 60 meter lange brug op het dak bij de traumaheli

Ontruimd

De zware brugdelen moeten over één van de gebouwen heen worden getild. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de bovenste twee verdiepingen van dat pand ontruimd. Op die verdiepingen worden geen patiënten verpleegd, maar werkt ziekenhuispersoneel. Het hijsen en monteren van de brugdelen neemt naar schatting 12 uur in beslag. Projectleider Van Dijken hoopt de klus zaterdag af te kunnen ronden. 'Maar zonodig hebben we ook nog een uitloop naar zondag', zegt hij, met een blik op de donkere regen- en onweerswolken boven de provincie.