Stadskanaalsters akkoord met 8 en 10 jaar cel voor drugshandel Hongarije (update)

Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal hebben schuld bekend aan drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget. B. gaat akkoord met een gevangenisstraf van acht jaar en N. is akkoord met tien jaar cel.

Mogelijk doet de rechter in Boedapest maandag al uitspraak in de zaak. De twee hadden eerder al bekend. Ze werden vorig jaar augustus tijdens het grote muziekfestival betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo joints, die ze vanuit hun tent verkochten.

Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers. De drugs hadden een straatwaarde van circa 300.000 euro.


B. wilde niets kwijt over hoe hij is behandeld in de Hongaarse cel. In de rechtbank zei de voormalige atleet alleen dat hij hartproblemen heeft gekregen sinds hij in de gevangenis zit.

Hogere straf voor N.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet N. als het brein achter het misdrijf. Mede daarom eiste het OM tegen hem een hogere celstraf. Dat N. deze straf nu accepteert is opvallend, zegt RTV Noord-journalist Eddy Zwerver, die de zaak op de voet heeft gevolgd.

'Zijn advocaat had in een eerder stadium al aangestuurd op een proces. Kennelijk is N. toch tot inkeer gekomen. Waarom weet ik niet. Misschien wilde hij het risico op een zwaardere straf niet lopen. Of mogelijk accepteert hij deze straf nu wel om van alle publiciteit af zijn.'

Overplaatsing naar Nederland

Hoe lang de twee Stadskanaalsters feitelijk achter slot een grendel komen te zitten, hangt volgens Zwerver van verschillende factoren af. In elk geval gaat het voorarrest van bijna een jaar van de opgelegde celstraf af.

'Vervolgens, als rechter zijn handtekening onder de uitspraak zet, zitten ze voorlopig nog in Hongarije in de gevangenis. Als inwoner van de EU kunnen ze overplaatsing naar Nederland aanvragen. De verwachting is dan dat hun straf wordt omgezet naar Nederlandse maatstaven. Daar komt bij dat ze na het uitzitten van twee derde van hun straf, bij goed gedrag voorwaardelijk vrij kunnen komen.'

Het artikel is aangevuld met een reactie van RTV Noord-journalist Eddy Zwerver.

Lees ook:
- Aanbod voor 'drugsatleet' Roelf B. en Gert-Jan N.: 8 en 10 jaar cel
- Advocaat: Knoalster drugsverdachte Gert-Jan N. wil graag zijn straf in Nederland uitzitten

Meer over dit onderwerp:
drugs rechtszaak STADSKANAAL BOEDAPEST
Deel dit artikel:

Recent nieuws