OM in beroep tegen 5 jaar cel voor Stadskanaalster drugshandelaars in Hongarije (update)

Een van de Stadskanaalster verdachten in de Hongaarse drugszaak
Een van de Stadskanaalster verdachten in de Hongaarse drugszaak © EPA
De 22-jarige Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. krijgen vijf jaar cel voor drugshandel op het Hongaarse festival Sziget. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen die uitspraak.
De rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest veroordeelde de jeugdvrienden uit Stadskanaal omdat ze tijdens het grote muziekfestival drugs met een straatwaarde van 300.000 euro verkochten. Volgens woordvoerder Ferenc Rab van het Openbaar Ministerie van Boedapest gaan het OM niet akkoord omdat vijf jaar het wettelijk minimum is voor een dergelijk vergrijp.

Zelf acht en tien jaar aanvaard

De twee bekenden maandagochtend schuld en aanvaardden een strafvoorstel voor respectievelijk acht en tien jaar van het Openbaar Ministerie. De rechter vonniste lager. Ze kunnen na twee derde van hun straf om vrijlating vragen, zei hij. Daarna mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in en vier jaar lang niet deelnemen aan het openbare leven in Hongarije.
Ze waren tijdens Sziget betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo joints, die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers.
Update 15:15 uur: Tekst bijgewerkt met het nieuws dat het openbaar ministerie in beroep gaat.