Instellingen

Burgemeester komt terug op alcoholverbod Noorderplantsoen, na 23.00 uur moet het rustig zijn

Het Noorderplantsoen
Het Noorderplantsoen © RTV Noord
De gemeente Groningen komt gedeeltelijk terug op het plan om het drinken van alcohol in het Noorderplantsoen te verbieden. Alleen bij de vijver en bij de speeltuin aan de zuidkant van het park wordt alcoholgebruik vanaf 1 juli niet langer gedoogd. Om 23.00 uur moet het in het hele Noorderplantsoen rustig zijn.
Alcohol drinken in het Noorderplantsoen is officieel al verboden, maar het wordt momenteel in het hele park gedoogd.
Om overlast tegen te gaan wilde burgemeester Koen Schuiling af van dat gedoogbeleid. Handhavers zouden eerst waarschuwen en daarna overgaan tot het uitdelen van boetes van 95 euro. Dat stuitte op veel reacties, onder andere bij de studentenpartij Student&Stad in de Groningse gemeenteraad.

'Om 23.00 uur rustig'

'Om 23.00 uur moet het rustig zijn in het hele Noorderplantsoen', zegt de burgemeester in nieuwe, aangepaste plannen. Na dat tijdstip kan bij geluidsoverlast wel worden opgetreden.
Bij de vijver en de speeltuin komen borden te hangen waarop staat dat alcoholgebruik daar wel verboden is. Politie en boa's handhaven de hele dag op die plekken.
Mensen die veel overlast veroorzaken kunnen een gebiedsverbod verwachten, stelt de burgemeester. Schuiling wil ook dat de hoeveelheid zwerfafval vermindert.

Protest

Voor dinsdag was een protest aangekondigd tegen het alcoholverbod. Bijna duizend mensen hadden aangegeven te gaan 'kratzitten in het Noorderplantsoen' om hun onvrede over het opheffen van het gedoogbeleid te uiten.

'Gaat te ver'

Verschillende partijen in de Groninger gemeenteraad vonden het alcoholverbod te ver gaan. GroenLinks, PvdA, SP, de Stadspartij en PVV pleitten voor een minder streng beleid. Student&Stad en 100% Groningen overwogen voor woensdag een spoeddebat over de kwestie aan te vragen.