Raad Veendam wil omgekeerde bewijslast bij schade zoutwinning

De Nedmag-locatie in Veendam
De Nedmag-locatie in Veendam © Google Street View
De zienswijze die de gemeente Veendam in gaat dienen tegen het zoutwinningsbesluit van het ministerie van Economische Zaken, is door de gemeenteraad flink aangescherpt.
Een meerderheid van de raad drong er bij het college op aan om een betere schaderegeling - waarbij sprake is van een omgekeerde bewijslast - onder de aandacht te brengen bij het ministerie. Verder willen partijen dat er een onafhankelijk schadeloket komt.
Fractievoorzitter Christel Knot van GemeenteBelangen vindt het belangrijk dat de zienswijze een stuk kritischer wordt ingestoken dan wat het college op papier had gezet. 'Het vertrouwen bij een deel van de bevolking is helemaal weg. Dit is een kans om het beter te doen.'

'25 jaar is veel te lang'

De gemeente Veendam reageert met de zienswijze op het ontwerp-instemmingsbesluit van minister Wiebes dat Nedmag tot en met 2045 zout mag winnen in onze provincie. Partijen Christenunie en Veuruutkiek hebben een probleem met die lange winningsperiode van 25 jaar.
'Dat is veel te lang. Als er zich problemen voor gaan doen, hebben we niks in handen om het bij te sturen', aldus Lies Zondag van Veuruutkiek.

Zienswijze aangepast

Wethouder Henk Jan Schmaale heeft de omgekeerde bewijslast en nog een aantal raadspunten gelijk aangepast in tekst van de zienswijze. De nieuwe tekst, die nog steeds voorlopig is, werd door 15 raadsleden goedgekeurd. Alleen de SP, die pleitte voor een geheel winningsverbod, en Veuruutkiek stemden tegen.
De gemeente Veendam heeft van het ministerie tot september gekregen om de definitieve zienswijze in te leveren. Donderdag bespreekt de raad van Midden-Groningen de zienswijze die het gaat indienen bij het ministerie.