Aardbevingsnieuws juni 2020: Ollongren in Tjuchem en patstelling tussen Rijk en regio

Minister Kajsa Ollongren (midden) tijdens haar bezoek aan Tjuchem
Minister Kajsa Ollongren (midden) tijdens haar bezoek aan Tjuchem © Tristan Braakman/RTV Noord
Met vier aardbevingen van 1.0 of hoger in tien dagen tijd kende juni 2020 een onrustige start. Verder worden het Rijk en de aardbevingsregio het maar niet eens over de aangepaste norm voor aardbevingsbestendig bouwen en bezoekt minister Kajsa Ollongren Tjuchem.

De laatste keer?

De Raad van State buigt zich voor de vierde keer over een gasbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze keer zijn de provincie, gemeente en Veiligheidsregio er niet bij. Coert Fossen, bestuurslid bij de Groninger Bodem Beweging, vertegenwoordigt de twaalf partijen die wél bezwaar hebben ingediend. Met het naderende dichtdraaien van de gaskraan hoopt Fossen dat dit de laatste keer is.
De Raad van State buigt zich over het gasbesluit
De Raad van State buigt zich over het gasbesluit © Mario Miskovic/RTV Noord

Tweede Kamer wacht niet

Minister Wiebes laat weten dat de versterkingswet, waarin wordt vastgelegd hoe de versterking goed op gang komt, pas na de zomer wordt ingediend. Hierdoor zou de parlementaire enquête over de gaswinning ook vertraging oplopen. De Tweede Kamer zet de angst voor extreme drukte op het ministerie en mogelijke gevolgen voor de versterkingsoperatie opzij en geeft aan na de zomer te starten met het voorbereiden van de parlementaire enquête. Te beginnen met zaken waar het ministerie niet extreem door wordt belast.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken © Remko de Waal/ANP

Versterkingsvertraging

De versterkingsoperatie in onze provincie ligt achter op schema. In de eerste vijf maanden van 2020 valt vooral het aantal inspecties tegen voor de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De oorzaak van de achterstand bij de inspecties ligt bij de coronamaatregelen, geeft de NCG aan.
Een huis in de stutten
Een huis in de stutten © Mario Miskovic / RTV Noord
De inspecties zijn in maart stilgelegd en een maand later opgestart op alternatieve wijze. In mei konden weer op grote schaal gebouwen worden geïnspecteerd, maar nog niet iedereen wil daar volgens de NCG aan meewerken.

Ollongren bezoekt Tjuchem

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken bezoekt Tjuchem en spreekt daar met bewoners en regionale bestuurders over de versterkingsoperatie. In het dorp wordt door bewoners aangestuurd op een gebiedsgerichte en geen individuele aanpak. 'Ik vind het heel interessant', aldus de minister.
Kajsa Ollongren in Tjuchem

Patstelling

De aangepaste bouwnorm voor aardbevingsbestendig bouwen wordt een maand uitgesteld naar 1 augustus. De reden: het Rijk en de aardbevingsregio staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de norm waarmee wordt berekend of een huis aan de veiligheidsnormen voldoet.
De regio is bang dat de norm zorgt voor meer ongelijkheid en vertraging. Het Rijk gebruikt diezelfde argumenten juist andersom. Op de laatste dag van juni wordt bekend dat er toch weer gesproken gaat worden. Althans, een poging tot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ander aardbevingsnieuws

Aardbevingen in juni 2020:

- 29 juni, 22:10, Tjuchem, 0.7
- 26 juni, 16:56, Woldendorp, 1.3
- 24 juni, 20:54, Groningen, 0.7
- 22 juni, 01:26, Overschild, 0.8
- 21 juni, 23:30, Farmsum, 0.2
- 13 juni, 22:28, Harkstede, 0.8
- 10 juni, 09:19, Wirdum, 1.0
- 5 juni, 01:04 uur, Overschild, 1.3
- 1 juni, 19:55 uur: Wirdum, 1.9
- 1 juni, 10:27 uur: Sappemeer 1.2