Storm veroorzaakt veel schade

GRONINGEN - De noordwesterstorm hield zaterdagochtend flink huis. Hij veroorzaakte veel schade en een aantal gevaarlijke situaties.
Zo werden van woningen aan de Hoofdstraat in Kloosterburen en aan de Saturnusstraat in Delfzijl delen van het dak gerukt en in Groningen viel aan de Plutolaan een bouwsteiger om. De steiger viel op vijf geparkeerde auto's, die daardoor zwaar beschadigd raakten.
Bij de brandweer kwamen veel meldingen van schade in de stad Groningen. In de Molukkenstraat waaiden dakgoten weg en bij nieuwbouw van Noordlease aan de Hooghoudtstraat zijn platen van het dak gewaaid. Aan de Singelweg, bij winkelcentrum Beren, viel een pas gemetselde muur om. Ook bij nieuwbouw in Vinkhuizen was het raak, daar vielen stukken beton naar beneden.
Op de N33 bij Veendam raakte een automobilist in de problemen toen zijn auto met daarachter een caravan omwaaide. Niemand raakte gewond, maar de voertuigen liepen flinke schade op. De eigenaar van een geparkeerde auto in Leek had een ander probleem: de boom die voor de wagen stond, viel recht op zijn auto. De brandweer heeft de boom in stukken er vanaf gehaald, maar de auto raakte zwaar beschadigd.

Hoog water

Waterschap Noorderzijlvest sloot rond 13.00 uur de coupures bij Delfzijl en heeft om 14.00 uur volledige dijkbewaking ingesteld. De verwachting was dat het water tot zo'n vier meter boven NAP zou komen. Bij de storm in november 2006 kwam het water in Delfzijl nog tot 4.80 meter. Doordat de wind snel afnam bereikte het water al om drie uur in de middag het hoogste punt. De peilstok stak tot 3.70 meter in het water.