OM wil cel en opname voor man die in twee jaar tijd omvangrijk strafblad opbouwde

Het Openbaar Ministerie wil dat een 25-jarige man uit Zandeweer voor meerdere bedreigingen, mishandeling, een poging tot afpersing en vernieling 153 dagen celstraf opgelegd krijgt en een jaar klinische opname.

De officier eiste daarnaast een voorwaardelijke celstraf van tien maanden voor de man. 'Deze eis is ook voor het overtreden van een huisverbod, harddrugsbezit, rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs, want er moet snel iets gebeuren, stelde de aanklager.

Mishandeling

De man bouwde vanaf januari 2018 tot februari dit jaar een omvangrijk strafblad op. De feiten pleegde hij onder invloed van drugs. Zo toog hij in december vorig jaar naar een man in Uithuizen, van wie hij nog geld tegoed zou hebben. Hij bedreigde het latere slachtoffer met een baksteen en mishandelde hem. Toegesnelde agenten werden bedreigd. In dezelfde maand werd de man gepakt met een nep-pistool op zak.

Drugs-psychoses

Binnen twee jaar tijd ging het goed mis met de destijds drugsverslaafde man. In juli 2018 werd hij met ruim vijf gram cocaïne op zak staande gehouden. Hij bestuurde onder invloed van drugs een auto, en deed dat zonder geldig rijbewijs. Een paar maanden ervoor had hij zijn ouders met de dood bedreigd. Die wezen hem uiteindelijk de deur.

Zijn grootouders vingen hem op, maar waren tegen de gevolgen van diens druggebruik niet opgewassen. De man belandde regelmatig in drugs-psychoses in hun bijzijn. Ook bedreigde hij hen meerdere malen. De politie reed er af en aan.

Huisverbod en vernieling

De man kreeg voor de woning van zijn ouders en dat van zijn grootouders in Uithuizen een tijdelijk huisverbod opgelegd. Maar dat verbod lapte hij aan zijn laars. In januari van dit jaar ging hij de woning binnen. Na een ruzie vernielde hij daar een schilderij en fotolijstjes. Toen de politie ter plaatse kwam, bedreigde hij agenten met een vaas en verkocht hij een agent een kopstoot. Tegen de man rolden diverse aangiftes binnen.

Per dag vier gram cocaïne

Veel van de feiten kon de man zich niet herinneren. 'Ik gebruikte toen per dag vier gram cocaïne. Binnen een jaar jaste ik er duizenden euro's doorheen', zei hij. Deskundigen stelden bij de man diverse stoornissen vast, waaronder PTSS. Het Openbaar Ministerie gaat uit van verminderde toerekeningsvatbaarheid bij de man.

'Hij lijkt sinds kort de goede weg te bewandelen, maar daarmee zijn we er nog niet', zei de officier.

'Ik kan het niet geloven'

Na elk incident zat de man kort in de cel, opgeteld goed voor 153 dagen. Mocht de rechtbank meegaan in de eis van de officier, dan hoeft de man de cel niet meer in. Zo kan hij op korte termijn aan zijn klinische behandeling beginnen. Wel blijven er als forse waarschuwing tien maanden cel voor hem op de plank liggen.

'Als ik dit hoor, kan ik niet geloven dat ik dat heb gedaan', zei hij op zitting. Hij bood een van de slachtoffers excuses aan. Die had geen schadeclaim ingediend.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
drugs 112nieuws rechtszaken schilderij GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws