Rijk geeft vijftien miljoen euro om noordelijke stadswijken op te knappen

De gemeente Groningen gaat fors investeren in de noordelijke stadswijken. Het Rijk betaalt aan deze Regio Deal vijftien miljoen euro mee.

'Deze extra impuls gaat de draagkracht van de gemeente Groningen te boven', zegt wethouder Roeland van der Schaaf. De Regio Deal is onderdeel van het Regeerakkoord.

'We bestrijden achterstanden, gaan armoede tegen en gezondheid bevorderen en de woonomgeving verbeteren', zegt Van der Schaaf. 'Ook de onderwijsinstellingen doen mee om het onderwijs te verbeteren in de wijken.'

Acht wijken worden verbeterd

Het gaat om Vinkhuizen, Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk, Indische Buurt, De Hoogte, Professorenbuurt en de Oosterparkwijk. Deze wijken hebben veel sociale huurwoningen en bewoners hebben het vaak moeilijk. Om te voorkomen dat deze wijken, mede door de coronacrisis, verdere achterstanden oplopen is een integrale aanpak hard nodig, zo vindt Van der Schaaf.

Social return

Kinderen kunnen bijvoorbeeld een verlengde schooldag krijgen. Ook moeten de wijken groener en toegankelijker worden. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden gedaan worden op basis van 'social return': door mensen uit de wijk, die op zoek zijn naar een baan.

Gemeente en woningcorporaties investeren mee

De vijftien miljoen euro is niet het enige geld dat in de wijken gestopt wordt. Ook de gemeente investeert in de buurten en woningcorporaties en particuliere ontwikkelaars gaan tientallen miljoenen investeren in woningen. Private partijen steken geld in winkelcentrum Paddepoel.

Lees ook:
- 'Coronacrisis treft kwetsbare wijken hard, meer geld nodig'
- Colin Mooijman maakte docu over armoede in Stad: 'Het zijn heel normale mensen'

Meer over dit onderwerp:
armoede sociale huur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws