Onderzoek: Lelylijn goedkoper dan versnellen bestaand spoor

De beoogde route van de Lelylijn
De beoogde route van de Lelylijn © RTV Noord
De Lelylijn kan de reistijd per trein tussen Groningen en de Randstad terugbrengen naar 1 uur en 30 minuten. Nu duurt een treinreis van Groningen naar Amsterdam 2 uur en 5 minuten. Bovendien is het goedkoper om de Lelylijn aan te leggen dan bestaand spoor via Zwolle te versnellen.
Dat zijn twee conclusies in het haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van de Lelylijn.
Ook kan de Lelylijn zorgen voor verdere verstedelijking van kernen als Drachten en Heerenveen, omdat de lijn langs deze plaatsen kan worden gelegd en forenzen zich er kunnen vestigen.

Woningnood

De Lelylijn is echter geen directe oplossing voor de woningnood in de Randstad. Uit het onderzoek komt naar voren dat het bouwen van 100.000 woningen om de woningnood in de Randstad te verlichten, niet realistisch is.
Ook ligt Groningen te ver van de Randstad om deel uit te maken van de zogeheten Daily Urban System. Die term staat voor de omgeving rondom steden en de verbinding tussen de directe omgeving en de steden en de steden onderling.
Het perifere landschap rond de stad Groningen is te groot om directe aansluiting te krijgen met het stedennetwerk Amsterdam-Utrecht-Rotterdam-Den Haag. Ook een snelle Lelylijn kan dat probleem niet overbruggen, concludeert het rapport.

Economische spin-off

Het is daarom afwachten wat de economische spin-off van de Lelylijn is. Bij het afschieten van de Zuiderzeelijn werd geconcludeerd dat de Zuiderzeelijn onvoldoende directe bijdrage levert aan de noordelijke economie. Die conclusies staan ook in het huidige rapport overeind.
Wel komt naar voren dat de Lelylijn goedkoper is dan het versnellen van bestaand spoor. Het versnellen van bestaand spoor via Zwolle kost tussen de 3,6 en 7,1 miljard euro. De aanleg van de Lelylijn kost naar schatting 3,2 tot 6,4 miljard euro.
In een eerdere versie van dit artikel stond dat de reistijd per trein tussen Groningen en de Randstad teruggebracht kon worden naar 1 uur en 40 minuten. Correct is 1 uur en 30 minuten.