Wethouders protesteren vandaag in Den Haag: 'De nood is hoog'

Bert Nederveen met zijn #gemeenteninnood-mondkapje
Bert Nederveen met zijn #gemeenteninnood-mondkapje © Bert Nederveen/Twitter
Wethouders uit heel Nederland gaan donderdag demonstreren voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag. De bestuurders eisen meer geld van het Rijk om alle gemeentelijke taken uit te voeren.
Vanuit Groningen gaan Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier, Annalies Usmany van Appingedam en Meindert Joostens van Delfzijl naar de Hofstad.

Mondkapjes

Vanuit elke provincie zijn maximaal vijf wethouders bij het protest. Voor de actie zijn mondkapjes gemaakt met #gemeenteninnood erop. Omdat niet iedereen er bij kan zijn, hebben wethouders videoboodschappen ingesproken die vanaf 11.00 uur worden getoond op een groot scherm.

Nood is hoog

Het komt niet vaak voor dat wethouders gaan protesteren. Volgens Usmany is de nood nu echt heel hoog: 'We schreeuwen het van de daken. Er moet meer geld naar de gemeenten. We krijgen onvoldoende geld om de wettelijke taken uit te kunnen voeren. De leefbaarheid staat enorm onder druk als er niets gebeurt.'
Ze vervolgt: 'Al vijf jaar lang krijgen gemeenten structureel te weinig geld. Het kan niet zo zijn dat wij taken krijgen van het Rijk maar veel te weinig geld. Dan is het gewoon een platte bezuiniging van het Rijk.'
De gemeenten willen meer geld uit het Gemeentefonds om tekorten op te vangen in het sociaal domein, zoals de Wmo en jeugdzorg. Deze kosten drukken zwaar op de gemeentelijke begrotingen. Zo verwacht de nieuwe gemeente Eemsdelta een tekort van ruim zes miljoen euro.

Brandbrieven

Het protest is vlak voor een vergadering van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken. Die vergadert 's middags over de financiële positie van gemeenten en de bijdragen die zij ontvangen uit het gemeentefonds. Kamerleden krijgen brandbrieven aangeboden die door gemeenten en provincies zijn geschreven.
Wethouder Bert Nederveen liet eerder al weten dat de gemeenten koersen op een extra bijdrage van jaarlijks twee miljard euro. 'Als we goed uit de crisis willen komen, hebben we gemeenten nodig die er financieel goed voor staan. Daarvoor is echt extra budget nodig.'

Enkele videoboodschappen van gemeenten: