In tijden van crisis verzamelt men zich rond de vlag

In het kader van onze Grunneger Week, iedere dag aandacht voor een Grunneger cliché. Vandaag: de Groninger vlag

Je ziet hem de laatste jaren steeds vaker opduiken, de Groninger vlag. Hoe vaker onze provincie wordt getroffen door aardbevingen, hoe vaker er protesten en demonstraties worden gehouden, en hoe vaker we de Groninger vlag te zien krijgen.


Helemaal niet zo oud

Onze vlag hoort zo langzamerhand in het rijtje Martinitoren, Peerd van Ome Loeks en Groninger Koek, maar de Groninger vlag is nog helemaal niet zo oud. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg Nederland provinciale vlaggen en voelde ook het Groninger provinciebestuur de noodzaak voor een eigen vlag.

Een commissie ging met de opdracht aan de slag, maar het was uiteindelijk Jan Tuin, destijds lid van Gedeputeerde Staten, maar later vooral bekend geworden als burgemeester van Groningen, die met het uiteindelijke ontwerp op de proppen kwam.

Simpel maar briljant

Tuins ontwerp was simpel maar briljant. Hij combineerde elementen van de stad Groninger vlag met het wapen van de Groninger ommelanden. De Groninger stadsvlag bestaat uit twee witte banen met daar tussen in een groene baan. Die twee kleuren zie je als een kruis over het midden van de Groninger vlag.

Met banen in de kleuren blauw en wit met rode harten erop, wordt de Ommelander vlag vaak aangezien voor een Friese vlag. De kleuren rood en blauw van de Ommelander vlag vormen de hoeken van de vlag, waardoor het ook weer iets heeft van de Nederlandse vlag.

Aan verandering onderhevig

Symbolen van de Groninger identiteit zijn aan verandering onderhevig. Zestig jaar geleden gold een kraantjespot als Gronings symbool, maar die zie je vrijwel nooit meer. De laatste 10 jaar is de Groninger vlag juist bezig met een opmars.

Echter niet alleen in de vorm van een vlag aan een stok; de Groninger kleuren zijn steeds algemener en bekender geworden waardoor ze ook in de andere vormen kunnen worden gebruikt. Als deurmat (Ikea) of als bumpersticker op de auto.

Aardbevingen

Zoals regimenten van legers zich vroeger verzamelden onder de vlag, om deze tot het laatst verdedigden, zo scharen wij Groningers ons in tijden van aardbevingen en scheuren in het huis, onder de Groninger vlag.

Iets wat Jan Tuin nooit had kunnen bedenken.

Meer over dit onderwerp:
grunneger week GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws