Buurt heeft het nakijken in zaak over megastal Leek

Varkens aan de trog.
Varkens aan de trog. © Steven Radersma / RTV Noord
De voormalige gemeente Leek mocht het bestemmingsplan aanpassen om met terugwerkende kracht de bouw van een megastal juridisch dicht te timmeren.
Dat bleek woensdag uit een uitspraak van de Raad van State.
Bewoners van de Dwarshaspel in Zevenhuizen maakten bezwaar tegen de gang van zaken. Woensdag zijn ze met lege handen naar huis gestuurd door de Raad van State. De stal voor 2980 vleesvarkens staat er inmiddels.

Intensieve veehouderij

In 2017 verleende de gemeente Leek een vergunning voor de stal. Volgens het bestemmingsplan kon dat echter niet omdat het perceel van het varkensbedrijf om onduidelijke redenen niet was aangeduid met de letters IV (intensieve veehouderij). Die bracht de gemeente in 2018 pas aan tijdens een herzieningsprocedure van het bestemmingsplan.
De verleende omgevingsvergunning voor de stal was toen nog onder de rechter. Omwonenden vinden dat de gemeente die procedure had moeten afwachten. Dat gebeurde niet.

Niet in strijd met de wet

Afgelopen april verklaarde de Raad van State hun hoger beroep tegen de vergunning voor de stal ongegrond. Het aanpassen van een bestemmingsplan terwijl een rechtszaak tegen de vergunning nog loopt is niet in strijd met de wet, aldus de Raad van State.