Aantal woninginbraken in provincie daalt verder, ondanks versoepelingen lockdown

Het aantal inbraken in de provincie is in verhouding nog steeds laag, ook nu coronamaatregelen versoepeld zijn en mensen meer de straat op gaan. Dat blijkt uit Misdaad in Kaart-inbraakcijfers van de politie over het tweede kwartaal van dit jaar.

In de provincie is 106 keer ingebroken en zijn er 30 pogingen ondernomen. Dat is bijna twee keer zo weinig als in dezelfde periode vorig jaar. Het laagste aantal sinds RTV Noord ieder kwartaal de inbraakcijfers bijhoudt.

Wanneer slaan inbrekers toe?

Nu is het tweede kwartaal door het jaar heen sowieso al een periode waarin relatief weinig wordt ingebroken. Het zijn namelijk met name de zomermaanden en de donkere dagen rond kerst waarin inbrekers traditioneel vaker toeslaan.

Maar waar normaal gesproken het aantal inbraken schommelt tussen de tweehonderd en driehonderd per kwartaal, zijn het er nu dus net iets meer dan honderd.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Landelijk stijgen de inbraakcijfers juist weer. Zo meldde het Algemeen Dagblad begin deze week dat inbrekers de versoepelingen van de lockdownmaatregelen aangrijpen om weer vanouds op pad te gaan. Waarom in Groningen die stijging er niet is, vindt de politie Noord-Nederland moeilijk om te verklaren.

'Blijf alert'

'De aantallen zijn te klein om echt van een trendbreuk te kunnen spreken', legt woordvoerder Ramona Venema uit. Ze waarschuwt er in elk geval voor dat inwoners niet denken dat het allemaal wel meevalt. 'Het kan heel goed zijn dat juist in juli en augustus de inbraken weer toenemen, juist omdat mensen dan meer op vakantie gaan. Het is belangrijk dat mensen alert blijven.'

Venema wijst ook op de preventietips van de politie, om de kans op inbraken te verkleinen.

Lees ook:
- Minder woninginbraken in tijden van coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
criminaliteit inbraken 112nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws