Delfzijlster sportschoolhouder opnieuw naar rechter voor schadeclaim NAM

Joop Aukes
Joop Aukes © Martin Drent/RTV Noord
Sportschoolhouder Joops Aukes uit Delfzijl wil van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) een voorschot van 150.000 euro op de claim van 13 miljoen die hij op de NAM heeft vanwege gaswinningsschade.
Zijn sportschoolcomplex is niet alleen flink beschadigd, de man zelf heeft ook emotioneel geleden.
Sinds 2014 claimt de sportschoolhouder gaswinningsschade bij de NAM. Eind 2019 kreeg hij hiervoor een vergoeding van bijna vier ton overgemaakt. De man kocht het pand ooit voor 1,2 miljoen euro. Maar nu is het nog maar zon vier ton waard, zei hij vandaag tegen de rechter. Het staat onder water en er is volgens Aukes veel meer schade dan dat.

Schade verkeerd ingeschat

Er is nieuwe gemelde schade. De afwikkeling hiervan ligt in handen van Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Maar dat is net zo'n logge instantie al de NAM, vindt Aukes. Zo wordt de schade van de vloer volgens de ondernemer verkeerd ingeschat en niet afgewikkeld. NAM vindt dat veel schade wel is afgewikkeld en de vordering van Aukes niet goed is onderbouwd.
De NAM vindt dat het wel genoeg geweest. NAM-jurist Hans de Jonge zegt dat er veel inspanningen zijn verricht om Aukes uit de brand te kunnen helpen. We hebben het maximale gedaan. De partijen kwamen tijdens de zitting niet tot elkaar. De rechter doet binnen twee weken uitspraak.