Staatssecretaris over Lelylijn: ‘Er lopen nog meerdere onderzoeken’

De beoogde route van de Lelylijn
De beoogde route van de Lelylijn © RTV Noord
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) geeft aan eerst een aantal andere onderzoeken naar sneller spoor richting Noord-Nederland af te wachten, voordat ze inhoudelijk een oordeel velt over de kansen van de Lelylijn.
Dat zegt ze in een debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT).

Bij uitstek geschikt

Meerdere Kamerleden hebben Van Veldhoven bevraagd over de kansen voor de Lelylijn. D66-Kamerlid Rutger Schonis geeft de staatssecretaris mee dat de Lelylijn ‘een project dat bij uitstek geschikt is voor het Wopke Wiebes Fonds’. Schonis doelt op een investeringsfonds dat de economie in Nederland ook de komende jaren op koers moet houden.
Van Veldhoven erkent de eventuele mogelijkheden van de Lelylijn, maar is nog niet overstag.

Reistijdwinst

‘Er lopen nog een aantal onderzoeken naar snellere verbindingen’, zo geeft ze aan. ‘Daarbij wordt ook gekeken naar reistijdwinst, en er zijn andere bedragen aan gekoppeld. Die onderzoeken lopen nog.’
SP-Kamerlid Cem Lacin kondigt een motie aan waarin aan betrokken provincies gevraagd wordt of ze na het haalbaarheidsonderzoek vertrouwen hebben in het realiseren van de Lelylijn.

Oordeel aan de Kamer

Staatssecretaris Van Veldhoven zegt daarover dat het oordeel aan de Tweede Kamer is, maar dat het goed is om het oordeel van de regio over het haalbaarheidsonderzoek te peilen.