Groningen Airport Eelde doet aangifte tegen protesterende boeren

Videostill uit de video op Facebook
Videostill uit de video op Facebook © Bar & Boos A7 Facebook
Groningen Airport Eelde (GAE) gaat aangifte doen tegen de boeren die donderdagavond over de landingsbaan van het vliegveld reden als protestactie. Er is melding gedaan bij de Koninklijke Marechaussee en aangifte gedaan wegens vernielingen.
Volgens interim-directeur Bart Schmeink van het vliegveld was de sfeer gemoedelijk toen de boeren protesteerden op het voorplein bij GAE. Ze werden door de politie weggeleid bij de start- en landingsbaan. Zo'n twintig boeren namen echter een andere afslag en reden toch de baan op.

Traumahelikopter

'Ik ben enorm verbaasd dat mensen dit doen', laat Schmeink weten. 'Ook na elf uur kunnen er vliegtuigen landen. Dat kan zijn vanwege uitwijk of wanneer er een donororgaan binnenkomt.'
Ook had de protestactie problemen kunnen opleveren voor de traumahelikopter. 'Een traumahelikopter zou elk moment moeten kunnen opstijgen en landen, daar is hij voor. Gelukkig is dat nu goed gegaan.'

Schade hersteld

Naast het gevaar voor het vliegverkeer zijn er volgens Schmeink ook vernielingen gepleegd. Zo zijn er kabels en landingslampen vernield. Ook zijn er hekken geforceerd. Volgens Schmeink had de schade van de vernielingen in de tonnen kunnen lopen, maar lijkt het mee te vallen.
Volgens de directeur kreeg hij van te voren geen melding dat de boeren de start- en landingsbaan op zouden willen. Hij had daar volgens eigen zeggen ook nooit toestemming voor gegeven.
Het vliegveld heeft inmiddels de schade hersteld en er kan gewoon gevlogen worden.