Burgemeester Schuiling: 'Boerenactie in Stad was onverantwoord'

Voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, burgemeester Koen Schuiling, noemt de boerenactie van donderdagavond onverantwoord.
Dat zegt hij vrijdag voorafgaand aan het maandelijkse overleg met het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Groningen.

Kat-en-muisspelletje

De acties begonnen donderdagavond rond 20.00 uur en in eerste instantie werden de trekkers geweerd uit de binnenstad. Na een kat-en-muisspelletje van twee uur was er geen houden meer aan: Trekkers reden de Grote Markt en even later ook de Vismarkt op.
'Groningen heeft natuurlijk heel veel invalswegen', zegt burgemeester Koen Schuiling. 'Je kunt op verschillende manieren de stad benaderen. Het is gewoon niet allemaal te bewaken.'
Boeren op hun trekkers bij het hoofdstation in Stad
Volgens Schuiling heeft het heel lang geduurd om contact te krijgen met de boeren. 'Dat maakt het ongelofelijk ingewikkeld om het niveau van opschaling te kunnen bepalen', zegt hij.
De burgemeester zegt dat de boeren vanuit verschillende hoeken naar de stad zijn gekomen. 'Dat gebeurde zonder duidelijke afspraken en zonder dat iemand aan te spreken was op wat er gebeurde', aldus Schuiling.

Veiligheid

Bovendien moet zo'n demonstratie ook veilig zijn voor het overige publiek, hulpverleners en de demonstranten zelf.
'Dat wordt echt met voeten getreden als je met zulk materiaal een oude stad in gaat', concludeert de burgemeester. 'Als er wat gebeurt dan ben je gelijk het draagvlak kwijt. Het is gewoon echt heel stom.'

Aanpak

Samen met de politieorganisatie is hij in beraad over hoe hij in de toekomst dergelijke acties moet aanpakken. Ook wil hij het er met alle burgemeesters over hebben tijdens een volgende vergadering van de Veiligheidsregio.