Akkoord over coronacompensatie voor ziekenhuizen

Een ziekenhuisbed wordt opgemaakt door verpleegkundigen
Een ziekenhuisbed wordt opgemaakt door verpleegkundigen © ANP
Ziekenhuizen krijgen de extra kosten die zij in de coronacrisis hebben gemaakt vergoed door de verzekeraars. Het gaat landelijk om enkele miljarden euro's.
Vrijdagmiddag werd een concept akkoord bereikt over de omvang en vergoeding van het totale bedrag, zo meldt de NOS.
Om welk bedrag het gaat voor het Martini Ziekenhuis, het UMCG en het Ommelander Ziekenhuis wordt later bekend.
Het conceptakkoord is gesloten door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Zekerheid

'Ziekenhuizen hoeven nu niet meer bang te zijn dat ze in de rode cijfers komen of zelfs mensen moeten gaan ontslaan', zegt Ad Melkert, de voorzitter van de NVZ. 'Ons zorgstelsel is heel complex. Normaal onderhandelen alle ziekenhuizen één op één met de zorgverzekeraars. Nu is er een collectieve afspraak. Het is heel bijzonder dat dat is gelukt.'
De ziekenhuizen liepen tijdens de coronacrisis geld mis, doordat de reguliere zorg vrijwel stil lag. Ook werden er extra 'coronakosten' gemaakt. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis maakte vorige maand een berekening dat de omzet in afgelopen periode vijftig procent lager was dan een jaar eerder.